Statenfracties in de bres voor gedupeerden in aardbevingsgebied

De SP en De ChristenUnie proberen de Provinciale Staten van Groningen woensdag met moties over te halen de positie van zowel bedrijven als ondernemingen in het aardbevingsgebied te versterken.

De Statenfractie van de SP vindt net als belangenorganisatie Noord. dat te veel ondernemingen met aardbevingsschade in onzekerheid verkeren. Daar moet een einde aan komen. De socialisten willen dat er voor ondernemers met mijnbouwschade een team wordt opgericht dat de schade afhandelt. Eerder werd voor boeren al een zogeheten Agroteam opgericht.

Volgens fractievoorzitter Sandra Beckerman van de SP schiet de huidige afhandeling via het bedrijvenloket van de NAM tekort. wat haar betreft schiet de Provincie met MKB Noord, VNO-NCW en de Nationaal Coördinator de bedrijven te hulp.

Waar de SP wil dat de positie van ondernemers in het aardbevingsgebied verbeterd wordt, daar pleit de ChristenUnie (CU) voor een betere bescherming van de rechtspositie van inwoners. Volgens de CU is het nu voor veel gedupeerden te lastig om naar de rechter te stappen. Dit wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over de bevoegdheden en procedures van de Nationaal Coördinator Groningen.

Als voorbeeld noemt CU-Statenlid Stieneke van der Graaf de opkoopregeling van de Nationaal Coördinator Groningen. Mensen die voor deze regeling waren uitgeloot, konden geen bezwaar maken. Van der Graaf wil dat er een document wordt opgesteld waarin de rechten van de inwoners helder worden omschreven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.