Stationsgebied krijgt opfrisbeurt

Het wordt voort- aan bijna een feest om met de trein of bus op de Stationsweg in Winschoten te arriveren. Het knooppunt wordt een plek met licht en letters.

Het stationsgebied in hartje Winschoten is al een poosje verlost van de naargeestige, overdekte busremise. Over enkele maanden is de metamorfose zichtbaar.

Winschoten verlicht

Blikvangers zijn dan 3,40 meter hoge letters, die over een lengte van 38 meter het woord Winschoten vormen. ,,Als onze subsidieaanvraag bij Leader (een fonds dat de ontwikkeling van het platteland stimuleert, red.) wordt gehonoreerd kunnen we de letters ook nog mooi in het licht zetten”, zegt Peter Baardolf van de gemeente Oldambt.

Oldambt heeft zelf ook geld gereserveerd om het stationsgebied, inclusief het markante en al gerestaureerde stationsgebouw, ’s avonds in een speciaal licht te zetten. ,,Voor reizigers en mensen die in dat deel van Winschoten moeten zijn, is het mooi als alles prachtig wordt verlicht”, meent Menno van Dijk die namens de gemeente eveneens bij het project betrokken is. Het is de bedoeling dat er ook een moderne, middels lichtstralen aangestuurde klok komt.

Van Dijk en Baardolf zijn trots dat Winschoten zich straks kan onderscheiden, wat betreft de markering van de naam. ,,Op Schiphol, de nationale luchthaven en op het Museumplein in Amsterdam staan ook dergelijke letters”, weet Van Dijk.

Extra kosten

Op de plek van de remise komen acht onoverdekte parkeerplaatsen voor bussen. In overleg met het OV-bureau is tot dat aantal besloten.

De werkzaamheden liggen prima op schema en maken onderdeel uit van een bredere aanpak van de Winschoter binnenstad, waarvoor bijna drie miljoen euro is uitgetrokken. In december moet de totale klus zijn geklaard. Over enkele weken wordt bijvoorbeeld een van de twee ronde kiosken op het Israëlplein ontmanteld en gaat deze op transport naar Delfzijl, waar het gebouw weer wordt opgebouwd. Een financiële meevaller voor de gemeente.

Een tegenvaller in financiële zin zijn de extra kosten die moeten worden gemaakt voor het opgraven van puin en beton op de parkeerplaats naast het pand van de voormalige Winschoter Courant. ,,Daarvoor moeten we enkele tienduizenden euro’s extra uittrekken” , weet Van Dijk. ,,Gelukkig valt de aanbesteding gunstig uit, zodat we een buffer hebben opgebouwd. Dat komt nu mooi uit.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.