Statushouders zingen Hazes-liederen in volkscafé Oosterparkwijk

Louis Bukenya staat klaar om Hazes-liedjes te zingen. Foto: Duncan Wijting

Dat de Gorechtbar 25 jaar bestaat, zal een flink deel van de Oosterparkwijk zaterdagavond niet zijn ontgaan. Vanuit het café schalt de ene meezinger na de andere.

Vanavond staat er iets bijzonders te gebeuren. Boyke Westerhof (28) laat drie statushouders liedjes van André Hazes zingen. Zo wil hij een brug slaan tussen vluchtelingen en volkswijken. ,,Bewoners van volkswijken denken vaak niet positief over vluchtelingen. Ik wil hiermee verbroedering tot stand brengen.’’ Bareigenaren Johan en Hanneke vonden het een tof idee.

Wijsheid en verdriet

Voor de statushouders Maher Shlewit (25) uit Syrië, Azer Mammadov (38) uit Azerbeidzjan en Louis Bukenya (26) uit Oeganda was Hazes tot een maand geleden een grote onbekende, maar inmiddels niet meer. ,,Er zit veel wijsheid en verdriet in zijn liedjes’’, weet Mammadov.

Buiten bij de tent vallen de alternatief geklede muzikanten en vrienden van Westerhof uit de toon bij de feestgangers. Piercings en baarden versus tattoos en kaalgeschoren koppen. Het mixt niet echt.

In de bar verzamelen de muzikanten zich achterin. De statushouders zingen uit volle borst Kleine jongen en Eenzaam zonder jou . Ze wekken Hazes verbazingwekkend goed, met een heuse snik in de stem, tot leven.

Schor

De Oosterparkers laten het lijdzaam over zich heen gaan. Het merendeel lijkt niet eens te beseffen wie hun kelen schor zingen. Door het woud van dreadlocks zijn de vluchtelingen ook bijna niet te zien.

De enige die met de armen in de lucht uitbundig meezingt is Janneke (56). ,,Ik vond ze heel mooi zingen’’, zegt ze na afloop. ,,Echt waar.’’

Even later wordt de verslaggever aan zijn shirt getrokken door de enige zwarte bezoeker. ,,Jij moet oppassen’’, zegt hij dreigend. ,,Janneke is mijn vrouw. Ik komt uit Nigeria. Als je haar weer aanspreekt, ga ik je vermoorden.’’ Verbroedering schiet nog niet echt wortel vanavond.

menu