Centraal Bureau voor de Statistiek: Steeds meer bedrijven stoppen. Vorig jaar 20 procent meer bedrijven opgeheven dan jaar eerder

Deze Didi-kledingwinkel in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden sloot afgelopen jaar de deuren. Foto archief Anton Kappers

In 2020 werden ruim 140.000 bedrijven opgeheven. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2019, toen het aantal bedrijfsopheffingen 115.000 betrof.

Het is voor het derde jaar op een rij dat het aantal bedrijven dat stopt toeneemt. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de meeste bedrijven die de handdoek in de ring gooiden, werkte één persoon. Minder dan één procent betrof ondernemingen met 10 tot 250 medewerkers. Bij een kwart van de bedrijven ging het om zakelijke dienstverleners.

De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de restaurants, te weten 470, ongeveer 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook stopten afgelopen jaar 450 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen.

Modebranche

Ook in de detailhandel waren er veel ondernemers die stopten, vooral in de kleding- en modebranche. Veel organisatie-en adviesbureaus haalden het einde van het jaar evenmin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen