Steeds meer scholen in Groningen en Drenthe kiezen voor alternatief ‘Cito-toets’

Steeds minder basisscholen maken gebruik van de Centrale Eindtoets, voorheen de Cito-toets. Steeds meer scholen kiezen voor een andere toets.

In Drenthe is al de helft van de scholen over op een andere eindtoets, in Groningen een op de drie. Deze week buigen de meeste leerlingen zich weer over de toets die hen van het juiste schooladvies moet voorzien.

Cito-toets

Voorheen was er ‘gewoon’ een toets, de Cito-Eindtoets, maar die is in 2015 afgeschaft. De scholen en het ministerie wilden af van de monopoliepositie van de toetsenmaker. Sindsdien kunnen scholen kiezen uit zes eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, IEP, Route8, DIA, CESAN of AMN.

Scholen in Groningen en Drenthe maken daar volop gebruik van. Bijna een op de drie scholen in Drenthe maakt de IEP-toets, in Groningen zijn dat er iets meer dan een op de vijf. Ook Route8 is populair.

Vwo-advies

Maar eigenlijk is niemand blij met de nieuwe situatie. Uit onderzoek blijkt dat de toetsen niet allemaal hetzelfde advies geven. Route8 adviseert relatief lager (meer vmbo, minder vwo) dan de andere toetsen en de IEP geeft iets vaker een vwo-advies.

De Staat van het Onderwijs

En dat is nog maar een van de kritiekpunten. De afgelopen week verscheen De Staat van het Onderwijs, een invloedrijk rapport van het ministerie van onderwijs. Daarin staat dat vooral scholen die lager op de Centrale Eindtoets scoorden, zijn overgestapt op een andere toets. En dat scholen die de Centrale Eindtoets of IEP gebruiken gemiddeld hoger opgeleide ouders hebben dan scholen die Route8 gebruiken.

Route8

Ook zijn er grote regionale verschillen. In Groningen maakt meer dan 70 procent de Centrale Eindtoets, in Drenthe wordt relatief vaak Route8 gebruikt.

Wetend dat kinderen in Drenthe vaker dan landelijk gemiddeld naar het vmbo gaan, geeft dat te denken.

Schooladvies

Verder is de afgelopen jaren het gewicht van de toets afgenomen. Het schooladvies van de juf of meester is doorslaggevend en niet meer de eindtoets. Leerlingen weten al naar welke school ze gaan en dan moeten ze nog een eindtoets maken. Wat is de zin daarvan? Leerlingen (en leraren) zijn minder gemotiveerd, zeggen scholen. Er hangt immers niets meer van af.

Laagopgeleide ouders

Maar uit onderzoek blijkt dat met name kinderen van laagopgeleide ouders baat kunnen hebben bij een onafhankelijke toets. Hoewel leerkrachten het niet willen, adviseren ze deze leerlingen soms te laag. Dat pleit dus weer voor een eindtoets en het eventueel bijstellen van het schooladvies.

Onderwijsinspectie

De afgelopen jaren zijn meerdere maatregelen genomen de nadelen van de ‘Cito-toets’ weg te nemen. Maar een oplossing naar volle tevredenheid van alle scholen, ouders en de Onderwijsinspectie zit daar nog niet bij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.