Steeds vaker nul op rekest bij bevingsschade

Schade die wordt gemeld door bewoners van het aardbevingsgebied wordt steeds vaker beoordeeld als zogenoemde C-schade en afgewezen.

Niet vergoed

Dergelijke schade heeft volgens het Centrum Veilig Wonen en de NAM niets te maken met aardbevingen en wordt dus ook niet vergoed.

A-schade, die rechtstreeks een gevolg is van de bodemtrillingen, wordt wel vergoed. Bij B-schade is volgens het CVW sprake van schade die al aanwezig was, maar die is verergerd door de bevingen. Volgens het CVW wordt C-schade vaak veroorzaakt door zaken als achterstallig onderhoud, funderingsproblemen, verbouwingen en trillingen door het verkeer.

Cijfers

Uit cijfers van het CVW blijkt dat op dit moment voor elke schade die als A of B wordt geclassificeerd, er tien zijn die niet worden erkend als aardbevingsschade. In maart dit jaar werden circa honderd A-schades geaccepteerd, terwijl ruim duizend schades werden afgewezen. In februari werden tweehonderd schadegevallen als bevingsschade erkend, terwijl er 1300 als C-schade werden getaxeerd en dus niet voor vergoeding in aanmerking komen.

In totaal heeft het CVW tussen juli vorig jaar en maart dit jaar bijna negenduizend C-schades geregistreerd, op een totaal aantal schademeldingen in Groningen van 67.000 stuks.

Zorgen

De provincie Groningen en de elf gemeenten in het gasgebied maken zich zorgen om deze ontwikkeling. In een gezamenlijk advies over het winningsplan van de NAM voor minister Henk Kamp, dat vandaag in alle colleges van de betrokken gemeenten wordt behandeld, zeggen ze dat de indeling in de verschillende schadecategorieën niet goed wordt onderbouwd.

‘Inwoners kunnen zich onheus bejegend voelen en niet gerespecteerd voor alle ellende die ze als gevolg van de aardbevingen ervaren. Naar onze mening ontbreekt bij de NAM een gevoel van maatschappelijke sensiviteit. Of wordt hier een eerste signaal gegeven dat op termijn leidt tot hardere stellingname?’

Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging ziet een ‘vloed aan C-schades’. ,,Naar onze mening is het duidelijk beleid. Een ruimhartige aanpak, voor zover die er al was, is onzin.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.