Steenmeel kan kunstmest vervangen

Landbouwers in de Veenkoloniën hebben goede ervaringen met bemesting met steenmeel. Aan het einde van een driejarige proef stellen ze vast dat er meer en betere gewassen geoogst kunnen worden.

Dit blijkt uit het eindrapport over de proef met het gebruik van steenmeel als bodemverbeteraar in plaats van kunstmest. Steenmeel is een vulkanisch gesteente en bevat calcium, kalium, magnesium en andere voedzame stoffen. Naar een alternatief voor kunstmest wordt gezocht omdat langdurig gebruik van kunstmest leidt tot een uitgeputte en verzuurde bodem..

De proef met met steenmeel, dat mogelijk werd gemaakt door provincies Groningen en Drenthe en Agenda voor de Veenkoloniën, begon drie jaar geleden op het akkerbouwbedrijf van de familie Schrör in Musselkanaal. Na een aarzelende start zagen de boeren goede resultaten in hun opbrengsten.

Vorig jaar deden acht akkerbouwers en veehouders mee aan het project. Zij zagen de opbrengst van aardappelen, gerst, tarwe, maïs en grasland op vrijwel alle percelen verbeteren. De onderzoekers zagen niet alleen de tonnages toenemen, maar ook de voedingsstoffen namen toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.