Steigerbouwer zorgde voor crisis bij Eemscentrale

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 120 uur geëist tegen een 44-jarige man uit Waddinxveen wegens het ‘verijdelen van veiligheidsmaatregelen.’

De man had tot twee keer toe een hendel van een afsluiter overgehaald waardoor het veiligheidssysteem in de koelwatervoorziening stil kwam te liggen. Dit had kunnen leiden tot een catastrofale explosie met gevolgen voor mens en omgeving, zo werd in de rechtszaal gezegd.

Een en ander gebeurde in november 2014. Toen werd ontdekt wat er aan de hand was - vier uur nadat de hendel was omgezet - is een crisisteam geformeerd en werd de omgeving afgezet.

De man werkte als steigerbouwer bij de Eemscentrale. Aanvankelijk hield de politie er rekening mee dat de man een milieu-activist was. Dat bleek niet het geval. De verdachte was boos en gefrustreerd over zijn werk. Waarom hij de hendel omzette zei hij niet te weten. Wel verklaarde hij zich op dat moment niet bewust te zijn geweest van de mogelijke gevaren. ,,Ik zat niet lekker in mijn vel en wat ik heb gedaan is gewoon ontzettend stom. Ik heb ontzettend veel spijt.’’ Het incident leidde tot ontslag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.