Stel op leeftijd krijgt uitzicht met misschien wel de mooiste leesplek van Groningen

Dineke Wiersema met partner op misschien wel de mooiste leesplek van Groningen. foto Jan Willem van Vliet

Lezers van Dagblad van het Noorden geven massaal gehoor aan de oproep om hun mooiste plekje in Drenthe of Groningen te delen. Deze week bewonderen we het uitzicht vanuit de huiskamer van Dineke Wiersema en haar partner in Sauwerd.

Sommige mensen hebben geluk. Die schuiven ’s ochtends in de kamer de gordijnen open en kijken uit op hun mooiste plekje. Dat ene uitzicht dat er altijd ligt en geen dag verveelt. Zoals dat van Jacqueline Bouwens in Ruinen. Zij kijkt vanuit het keukenraam uit op weilanden waar paarden lopen.

Een uitloper van het Reitdiep

Het stel in Sauwerd kijkt uit over weilanden en een enkele boerderij. Een waterloop, de tocht - een uitloper van het Reitdiep -, scheidt het boerenland van de tuin. Hun mooiste plekje is het uitzicht vanuit de woonkamer. Vanuit een gemakkelijke stoel of vanaf het terras kijken ze, beiden 75 jaar, uit op het Reitdiepdal. Het oude cultuurlandschap tussen Groningen en Winsum.

Op 70-jarige leeftijd gevonden

Dit stel vond elkaar op 70-jarige leeftijd. Vijf jaar geleden leerde zij, toen weduwe, hem, destijds weduwnaar, ‘kennen’. Helemaal onbekend voor elkaar waren ze niet. Voordat hun beider partners vrij plotseling kwamen te overlijden kenden beide stellen elkaar al een aantal jaren.

loading

,,Na het overlijden van onze partners ontmoetten we elkaar opnieuw, zeg maar’’, aldus Dineke. Beiden hebben belangstelling voor kunst en cultuur, reizen, de tuin en doen ook nog vrijwilligerswerk. ,,Er was direct een klik en die bleef, zodat we besloten samen het leven voorzichtig weer op te pakken.’’

Vrij als een vogel

Na twee jaar een latrelatie te hebben gehad gingen ze in een voor beiden nieuw huis samenwonen. Hij woonde voorheen zo vrij als een vogel al 40 jaar op het platteland van Groningen. Oorspronkelijk komt hij uit een Twents dorp en als je dan op oudere leeftijd verkast, is het wel zo prettig dat het nieuwe huis ook ruimte biedt.

Zij is een geboren Stadse en woonde 50 jaar in Adorp. Nu ziet ze daarop uit. Daarachter ligt de skyline van Groningen. ,,Dit plekje is ons gegund’’, zegt Dineke.

Hazen, vogels en verkeer

Het uitzicht wordt ingenomen door hazen, en vogels en het verkeer op de provinciale weg van Stad naar Lauwersoog. Het is een dynamisch beeld. Wanneer twee derde van het uitzicht in wordt genomen door lucht, zijn er natuurlijk ook de vaak prachtige Groninger wolkenluchten en de zonsondergangen in het westen. Elke dag is anders, maar vooral ook elke dag imposant.

Naaldbomen horen niet in het Groninger landschap

De tuin, de ruimte tussen het huis en het uitzicht, is zo ingericht dat er optimaal van het uitzicht genoten kan worden. Twee naaldbomen en een lage heg die het uitzicht benamen op het achterland, zijn verdwenen. ,,Naaldbomen horen niet in het Groninger landschap.’’ Langs de tocht is een steiger aangelegd met misschien wel de mooiste leesplek van Groningen; eentje met uitzicht op het Reitdiepdal.


menu