Sterfotograaf opent tweede Bowie-expo

Slechts een paar foto's van David Bowie heeft Claude Vanheye in de jaren '70 gemaakt. Toch mocht hij vrijdagmiddag de kunstexpositie Bowie Lesque in Martiniplaza in Groningen openen waarvoor twintig kunstenaars zich hebben laten inspireren door de muziek en de verschijning van The Thin White Duke.

Hofleverancier
Vanheye is als fotograaf bijna net zo beroemd als de popsterren die hij sinds de jaren '60 fotografeert. John Lennon, Yoko Ono, Frank Zappa, Tom Waits, Bryan Ferry en Roxy Music en Kate Bush poseerden voor hem, maar ook bijna alle Nederlandse popsterren stonden voor zijn lens. Van Cuby & the Blizzards tot aan Luv. Hij was ooit hofleverancier voor bladen als Muziek Express en Popfoto. Zijn werk werd al op overzichtstentoonstellingen in musea geëxposeerd, maar in Martiniplaza hangt tot zijn eigen spijt geen werk. ,,Er had hier een foto van Bowie van mij moeten hangen, maar die heb ik net verkocht.” Ander werk kon hij niet zo snel beschikbaar stellen want, 'mijn foto's reizen over de wereld'.

Tegenwoordig is Vanheye vanuit Los Angeles en New York actief als creative director actief voor de familie van Michael Jackson. En hij laat natuurlijk graag zijn foto's zien. ,,Soms kijk ik terug naar vroeger en dan geloof ik het zelf niet. Het is een ander leven. Ik kan me niet voorstellen dat ik het zelf heb meegemaakt”, zegt hij over alle beroemde mensen met wie hij heeft gewerkt.

'Jatwerk'
De Bowie-kunstexpo in Martiniplaza is parallel georganiseerd aan de grote tentoonstelling David Bowie Is, die momenteel in het Groninger Museum te zien is. Tijdens een rondgang langs het werk maakt Vanheye zich eenmaal boos. Hij ziet een bewerkte foto op een tegeltableau. ,,Dat is geen kunst. Dat is jatwerk. Zie je wel, de fotograaf wordt niet eens vermeld.” Hij is wel te spreken over een doek van Robbert Struver. ,,Hier zit expressie in.”

Dat Bowie maar weinig voorkomt in zijn eigen archief, noemt Vanheye geen gemis. De foto's die hij wel van de Britse kameleon schoot waren naar zijn smaak raak. ,,Ik ben geen fotograaf die per se altijd maar foto's moet maken. In de beste gevallen, als het klikt met elkaar, maak ik heel weinig foto's.” Een goed portret van Bowie maken was niet moeilijk. ,,Bowie is zich er altijd van bewust dat er een camera op hem gericht is. Hij poseert zogenaamd per ongeluk. Hij heeft alles al klaar om een foto te maken. Ik hoef alleen maar af te drukken.”

Vanheye ontmoette Bowie maar een paar keer, maar het is hem altijd bij gebleven. ,,De man is heel indrukwekkend in zijn eenvoud en zijn stilte.” Wie had dat gedacht van een muzikant.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.