Steun komst crematorium Westpark Groningen

De gemeenteraad is positief over de plannen voor een crematorium tussen Hoogkerk en Groningen. Wel zijn er zorgen over verkeersoverlast.

Uitvaartverzorger Algemeen Belang/Dela wil het crematorium in het Westpark langs het Hoendiep tussen Hoogkerk en Groningen bouwen.

'Blijvende weerstand'

De raadscommissie ruimte en wonen boog zich woensdag over de plannen. Raadslid Fleur Woudstra (D66) is positief, maar wijst op ‘blijvende weerstand’ van omwonenden die zich zorgen maken over de verkeersoverlast, mede omdat de bietencampagne ook over het Hoendiep loopt.

Zij stellen voor de ontsluiting niet aan het Hoendiep maar aan de Tarralaan te creëren. Het college ziet een ontsluiting door het Westpark niet zitten ook vanwege de aanwezigheid van scouting en de kinderwerktuin. ,,Ik denk dat die vrees vooral voortkomt uit het onrustgevoel over de bietencampagne’’, zegt directeur Evert de Niet van Algemeen Belang/Dela. ,,Dan spreken we over 1100 voertuigen per dag en dat staat dan los van de 8000 auto’s die nu al dagelijks over het Hoendiep rijden. Die 132 auto’s bij ons, gebaseerd op drie crematies per dag, betekenen dan niet zoveel.’’

Ook de VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, Stadspartij, Student en Stad, Partij voor de Dieren, SP en 100% Groningen zijn voor de plannen. Raadslid Petra Brouwer (GroenLinks) wees op de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals poelkikkers. Tijdens de bouw van het crematorium wordt hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is blij met de steun. ,,Deze type voorziening past bij de groei van de stad en het aantal crematies in onze samenleving.’’

Snelheidsbeperkende maatregelen

De gemeente wil om de verkeersoverlast in te dammen de kruising met het Hoendiep aanpassen en snelheidsbeperkende maatregelen nemen. Als het tweede crematorium van de stad een feit is, sluit Algemeen Belang/Dela het uitvaartcentrum aan de Esdoornlaan in Selwerd. De Niet: ,,De 2000 vierkante meter wordt verkocht, waarschijnlijk voor woningbouw.’’ Hij hoopt dat het crematorium in de loop van 2018 klaar is.

,,Deze uitvaartfaciliteit is uniek voor de stad, omdat op één locatie aan alle wensen van de klant kan worden voldaan. Dan heb ik het over opbaren, de plechtigheid en de crematie, waarvoor in 70 procent van de gevallen wordt gekozen. En er zal als het aan ons ligt de meest duurzame uitvaartfaciliteit van ons land komen te staan. En dan niet alleen qua bouwmaterialen, maar ook in het dagelijks gebruik. Denk aan de opvang van regenwater voor het doorspoelen van toiletten, zonnecollectoren en groene daken. Duurzaam is ook dat het voor bezoekers van de uitvaart niet nodig is van de ene locatie naar de andere te reizen. Dat betekent minder CO2-uitstoot.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.