Steun voor Eelde geen gelopen race

Een meerderheid in Provinciale Staten van Drenthe is bereid om te investeren in Groningen Airport Eelde. De Groninger Staten zijn nog niet zover.

De politieke fracties in Drenthe willen eerst duidelijk uitgelegd krijgen hoe urgent de situatie is. Moet echt voor het einde van het jaar al een besluit worden genomen? Die vraag werd gisteren in Drenthe niet beantwoord door gedeputeerde Cees Bijl (PvdA). Zijn CDA-collega in Groningen Patrick Brouns kreeg soortgelijke vragen en zei: ,,Volgend jaar heeft Groningen Airport Eelde nog 2,4 miljoen euro. Daarna komt de bodem van de kas in zicht.’’

Veel Statenleden hadden maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Martiniplaza geluisterd naar het betoog van Jan Wittenberg, voorman van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE). Hij zei: ‘U hebt geen haast. U hoeft voor 2018 geen besluit te nemen.’ De verantwoordelijk bestuurders van Drenthe, Tynaarlo, Assen en Stad en provincie Groningen zullen op dat punt nog met een goed onderbouwd verhaal moeten komen. Daarnaast zit de komst van luchthaven Lelystad, gepland in 2018, veel partijen dwars.

Ook de PvdA in Drenthe, een van de coalitiepartijen, ziet Lelystad als een bedreiging voor Eelde. ,,Is het niet verstandiger om eerst te zien wat het effect van de opening van Lelystad is?’’, vroeg Statenlid Ronald Koch. Hij zei wel voorstander te zijn van een forse investering. ,,Continueren zoals het nu gaat, is enkel pappen en nathouden.’’ Maar zijn partij stelt voorwaarden aan een investering van tientallen miljoenen euro’s. Zo wil ze betrokkenheid van Friesland, op dit moment geen aandeelhouder van de luchthaven, en een stevige financiële bijdrage van het bedrijfsleven. Dat laatste punt heeft de steun van de VVD. De liberalen willen flink aan de slag met Eelde. ,,We moeten ophouden het voortbestaan telkens ter discussie te stellen’’, zei Johan Baltes.

De Drentse coalitiepartners CDA en ChristenUnie spraken hun steun uit, maar legden een bommetje onder de directie en de raad van commissarissen. In de ogen van het CDA hebben die de afgelopen jaren ‘gefaald’ om van de luchthaven een succes te maken. ,,Dus is nu de vraag: welke competenties zijn nodig om de kans van slagen van een investeringsscenario zo groot mogelijk te maken’’, zei Siemen Vegter (CDA). Ook de VVD in Groningen stelt specifiek het functioneren van de GAE-directie ter discussie.

In de Groningse Staten zijn de coalitiepartijen SP en GroenLinks nog niet te porren voor een miljoeneninvestering in de luchthaven. Ze wantrouwen onderzoeken ‘met een hoog wensdenken gehalte’ en zijn voor uitstel. Andere partijen hebben nog vragen en houden de kaarten voor de borst. De Partij voor de Dieren is er al uit. Het is en blijft nee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.