Steun voor bed-bad-brood-regeling in Groningen

We schaatsen eerder twee keer een Elfstedentocht dan dat er wetgeving komt die gemeenten verbiedt uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood aan te bieden.

Wethouder Ton Schroor (D66) van de gemeente Groningen zei dit woensdagmiddag tijdens een spoeddebat vanwege het mislukken van het akkoord tussen VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) en gemeenten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Dijkhoff en de gemeenten onderhandelden over de komst van acht grote opvanglocaties, waaronder in Groningen en Ter Apel, voor asielzoekers die geen recht hebben op een status maar die niet op korte termijn kunnen terugkeren naar het land van herkomst. De staatssecretaris verraste maandagochtend de onderhandelingsdelegatie door er de stekker uit te trekken.

‘Waarom?’ wilden veel fracties woensdag van de wethouder weten. Volgens Schroor lag een akkoord binnen handbereik. ,,Het was alsof je wordt uitgenodigd en de deur wordt hard voor je dichtgeslagen. Uit het raam hoor je iemand roepen ‘wat kom je doen?’ Zo voelde dat.’’

Struikelpunt blijkt de noodopvang voor dak- en thuislozen waarvan gemeenten willen dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers daar gebruik van kunnen blijven maken, mocht er sprake zijn van een noodsituatie. Dijkhoff schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Gemeenten bedongen in mijn optiek te veel ruimte om gemeentelijke opvang aan uitgeprocedeerde vreemdelingen te kunnen blijven bieden.’ Dit ondermijnt volgens hem de effectiviteit van de acht opvanglocaties.

Schroor wijst erop dat de opvang van daklozen onder de bevoegdheid van de burgemeester valt. Hij snapt niets van de opstelling van Dijkhoff. Na een kort verblijf in een nachtopvang zou een uitgeprocedeerde asielzoeker alsnog in een van de grote opvanglocaties terecht kunnen.

Dijkhoff zegt in dezelfde brief dat hij wettelijke maatregelen wil nemen deze zogeheten bed-bad-broodregeling te verbieden. Volgens Schroor is dit veel te complex en hij acht de kans dat dit lukt klein.

Dijkhoff wil ook de financiële steun stopzetten die gemeenten nu nog voor deze opvang krijgen. Voor de gemeente Groningen betekent dit een strop van circa 2,5 miljoen euro op jaarbasis. Het college wil dat de gemeente dat zelf betaalt om te voorkomen dat asielzoekers op straat komen te staan. Hij kreeg bijval van veel fracties, maar de VVD heeft haar bedenkingen.

De raad dringt er bij hem op aan alsnog te proberen er met Dijkhoff uit te komen. Schroor ziet graag dat ook de fracties hun invloed in de Tweede Kamer aanwenden.

In de gemeente Groningen worden circa 200 uitgeprocedeerden opgevangen, het merendeel in het voormalige F1-hotel aan de Helsinkiweg. Volgens Schroor zijn er door de begeleiding die zij in de gemeente krijgen op jaarbasis circa 100 die terugkeren naar het land van herkomst of alsnog een status krijgen om in Nederland te mogen blijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.