Steun voor huiseigenaar in nood

WEDDE Wie in Bellingwedde zijn huis moet aanpassen omdat hij hulpbehoevend is, kan daarvoor binnenkort geld lenen bij de gemeente.

Dat zegt wethouder Lea van der Tuin (CDA). ,,Het gaat om leningen tegen zeer gunstige voorwaarden. We willen voor dit project in eerste instantie een ton opzijleggen.’’

In Bellingwedde wonen enkele honderden mensen die hulpbehoevend zijn en thuiszorg krijgen. De gemeente legt daarvoor ook geld op tafel, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Hulp in het kader van Wmo

,,Veel van die mensen hebben een eigen huis waarin ze natuurlijk zo lang mogelijk op een goede manier willen blijven wonen’’, zegt Van der Tuin. Regelmatig gebeurt het echter dat de lichamelijke ongemakken van de betrokken inwoners zodanig zijn of worden dat zo’n woning absoluut aangepast moet worden. Drempels moeten bijvoorbeeld worden verwijderd, een traplift moet worden geïnstalleerd. Als dat niet gebeurt, is het wonen in dat huis niet langer mogelijk.

,,Zulke mensen kunnen wij dan helpen met zo’n lening’’, zegt de wethouder. ,,Een blijverslening noemen we die. We moeten nog bepalen om welke maximale bedragen het gaat en welke andere voorwaarden we aan zo’n lening stellen. Maar zeker is dat de voorwaarden gunstig zijn en dat een lage rente gaat gelden. Hij gaat dus uitsluitend worden verstrekt aan mensen die nu al hulp in het kader van de Wmo krijgen en aan mensen die een eigen huis hebben.’’

De gemeentebestuurders spelen met de blijverslening in op de huidige landelijke zorgregels. Die zeggen dat ouderen en hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Een ‘ouderwetse’ indicatie voor een zorghuis wordt niet meer verstrekt.

Eén ton blijverslening beschikbaar

Daarom ook is in het dorp Wedde het zorgproject Wedde Dat ’t Lukt opgezet. Dat houdt in dat vrijwilligers hulpbehoevende dorpsgenoten op allerlei manieren helpen zodat die op een aangename manier thuis kunnen blijven wonen. De gemeente steunt dat project ook. Zij betaalt de zogenoemde dorpsondersteuner: de persoon die de vrijwilligers aanstuurt en de verzoeken om hulp in ontvangst neemt.

Bellingwedde kan 100.000 euro voor de blijverslening vrijmaken, omdat ze er financieel weer wat beter voorstaat dan enkele jaren geleden. Eerder deze week werd bekend dat over 2015 geld is overgebleven en dat er momenteel 1,2 miljoen euro in de algemene reservekas zit, mede omdat de aandelen van het energiebedrijf Essent zijn verkocht aan buurgemeente en fusiepartner Vlagtwedde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.