Stichting Houtstek zet plannen voor modern dorpshuis door

Stichting Houtstek verwacht eerdaags de omgevingsvergunning voor het nieuw te bouwen dorpshuis op het Erfgoedplein in Slochteren aan te vragen.

Dat is bijna een jaar na de geruchtmakende volksraadpleging in oktober 2017. Daarbij brachten 401 Slochtenaren hun stem uit. Grofweg driekwart koos voor een hedendaags ontwerp van architectenbureau Onix, getiteld ‘met kapschuur met dak’.

Historische stijl

Een kwart van de inwoners pleitte voor een traditioneler ontwerp, dat naar hun idee meer recht doet aan de historische bebouwing van de omgeving. Zij beroepen zich op een afspraak uit 2013, waarbij besloten zou zijn dat de houtstek op het Erfgoedplein óf moet worden behouden, óf in historische stijl gerenoveerd of herbouwd moet worden.

Korenmolendreef

Het Erfgoedplein ligt op de hoek Hoofdweg/Slochterdiep. Na het vertrek van de doe-het-zelfzaak van Ten Have naar de Korenmolendreef in Slochteren, kocht Staatsbosbeheer het voormalige winkelpand met de bedoeling er een kantoor/werkschuur van te maken. De voormalige houtstek (houtopslag) van Ten Have wordt gesloopt. De gebinten, nog uit de tijd van Napoleon, worden in het ontwerp van Onix hergebruikt.

Professioneel zorgaanbieder

In augustus heeft het bestuur een exploitatiebegroting gepubliceerd. Daaruit blijkt dat stichting Houtstek verwacht in 2022 geld over te houden. Professioneel zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking, LEFF uit Noordlaren, opent er een koffie- en theeschenkerij en verzorgt ook (een deel van) de schoonmaak, bevestigt eigenaresse Inge Dokter-Wagenaar.

Stofkam

Nadat de bevolking had gesproken is de stichting Houtstek met een stofkam door het interieur van het ontwerp gegaan: van de tegeltjes tot de plaats van de keuken en het toneel. Er komt een flexibel toneel, dat ook buiten op het plein geplaatst kan worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.