Stichting Leergeld maakt zich zorgen

De stichting Leergeld maakt zich zorgen over de hoge schoolkosten van mbo-opleidingen. Die lopen zo hoog op dat een deel van de leerlingen de opleiding niet kan betalen.

Vmbo'ers die naar het mbo willen, komen vaak voor hoge studiekosten te staan. Ze moeten voor hun opleiding bijvoorbeeld een laptop, software, werk- of sportkleding of benodigdheden voor een kappers- of schoonheidsspecialistenopleiding betalen. Dat kan oplopen tot bedragen boven de duizend euro.

,,Voor de meeste 16- en 17-jarigen is school gratis'', zegt Patrick Poelma van stichting Leergeld Groningen, de organisatie die opkomt voor kinderen tot 18 jaar die op bijstandsniveau leven. ,,Maar niet als ze naar het mbo gaan.'' Veel leerlingen zijn niet voorbereid op de hoge schoolkosten. Ze schrijven zich in voor een opleiding en horen pas aan het begin van het schooljaar wat ze moeten aanschaffen. Op sites van veel scholen zijn de bedragen niet te vinden. Leergeld maakt zich ongerust, omdat jongeren van ouders met een laag inkomen zo niet meer de door hun gewenste opleiding kunnen volgen.

Poelma verwacht dat komend schooljaar meer jongeren in de problemen komen, omdat ook de regeling voor een tegemoetkoming in de schoolkosten verandert. Voorheen konden ouders een tegemoetkoming in een keer van maximaal 600 euro krijgen, dat wordt vervangen door een maandelijks bedrag van maximaal 67 euro. ,,Maar als je aan het begin van het schooljaar grote uitgaven moet doen, heb je weinig aan die maandelijkse betaling'', zegt hij. ,,In armlastige gezinnen is de kans groot dat die paar tientjes opgaan aan het huishouden en niet naar het sparen voor een computer.''

Mbo-scholen zoeken vaak naar oplossingen, maar ook daar wordt de spoeling dunner, zegt Poelma. ,,Er zijn steeds meer gezinnen die beroep doen op noodpotjes, dus is er minder geld.'' Hij raadt scholen aan te voorzien in verkoop van tweedehands kleding en spullen. ,,Dat is geen structurele oplossing, maar scheelt iets.''

De mbo-scholen Drenthe College, Alfa-college en Noorderpoort herkennen de problemen en zien een stijging van het aantal leerlingen met betalingsproblemen. Ze hebben zelf noodfondsen of verwijzen jongeren door naar hun gemeente. Maar de ene voorziet wel in een tegemoetkoming in schoolkosten, de andere gemeente niet, zegt Bert Broekhoven van het Drenthe College.

De stichting Leergeld vraagt scholen kritisch te kijken naar de extra leermiddelen die ze eisen. Is alles echt wel nodig? Ook moeten ze studenten beter voorlichten en voorzieningen treffen als leerlingen de opleiding niet kunnen betalen. Verder zou de Rijksoverheid de tegemoetkomingsregeling moeten aanpassen zodat het onderwijs voor leerplichtige mbo'ers zonder extra kosten toegankelijk is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.