De wens van Erik van Leeuwen ging vrijdag in vervulling: een vlucht in een luchtballon.  Foto DvhN/Matthijs Sorgdrager

Stichting Straatwijs is Groningse wensput

De wens van Erik van Leeuwen ging vrijdag in vervulling: een vlucht in een luchtballon. Foto DvhN/Matthijs Sorgdrager

Stichting Straatwijs probeert Groningse daklozen te helpen door ze alle beschikbare hulp op één website aan te bieden. Daarnaast wil ze wensen van daklozen in vervulling laten gaan.

Het is nog rustig in de Open Hof aan de Spilsluizen deze dinsdagochtend. Nog voor de Groningse daklozen zich vanaf tien uur melden voor een kopje koffie, een broodje en een praatje, steekt Stadjer Siebe Zwerver van wal over Stichting Straatwijs. De stichting die hij begin dit jaar mede heeft opgericht en die het belang van Groningse daklozen op allerlei manieren probeert te dienen.

Achternaam

Is dat zo hard nodig? Volgens Zwerver – ‘je maakt helemaal geen grap over m’n achternaam’ – wel. „Weet je wat het is, er zijn tachtig instanties waar daklozen in Groningen voor hulp terecht kunnen. Het is een onoverzichtelijk geheel. Elke organisatie biedt iets anders: dagopvang, zoals de Open Hof, nachtopvang van onder andere het Leger des Heils, psychische hulp of hulp bij verslavingsproblematiek. Als je op straat staat, hoe weet je dan waar je naartoe moet? Op onze website, www.straatwijs.com , brengen wij al deze organisaties onder de noemer ‘Straatwijzer’ onder één dak. Door drie korte vragen in te vullen over de aard van je problematiek, kan een dakloze zo vinden welke organisatie hem verder op weg kan helpen.”

Duizend daklozen

Daklozen zouden volgens Zwerver meer gebaat zijn bij een proactieve houding van hulpinstanties. „Er zijn in Groningen duizend daklozen, maar dat zouden er echt niet zoveel hoeven zijn. Als mensen door een scheiding op straat komen, hebben ze aan een kortstondig begeleidingstraject genoeg om weer onderdak te vinden. Maar ja, dan moeten ze wel weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Er zijn natuurlijk ook mensen met veel complexere problematiek. We mogen onze handjes dichtknijpen dat voor hen allemaal hulp bestaat, maar dat moet dan wel zichtbaar zijn.”

Zichtbaar

Zichtbare hulp dus, daar staat Straatwijs voor. Maar, weten daklozen de weg naar het internet dan wel te vinden? Zwerver lacht. „Natuurlijk wel! Daar hebben we uiteraard ook onderzoek naar gedaan. Op de een of andere manier zien mensen daklozen nog altijd als een soort Swiebertjes, maar 90 procent van de daklozen zit minimaal eens per week op internet. In de bibliotheek of op hun mobiel. Dus ze zouden ons moeten kunnen vinden. Maar ja: we moeten natuurlijk zelf ook zichtbaar en bekend zijn onder daklozen.”

Wensen

En daar komt poot twee van Straatwijs om de hoek kijken: De ‘Straatwens’. Daklozen kunnen bij de stichting wensen indienen die Straatwijs dan middels crowdfunding, donaties en andere sponsoring probeert te verwezenlijken. Waarom? „Alleen maar informatie op een website is ook zo statisch. Bovendien, met de belofte van het verwezenlijken van een wens, trekken we de doelgroep naar de website en vinden ze de informatie die ze zo hard nodig hebben”, legt Zwerver uit.

„Tot nu toe hebben we zo’n dertig wensen binnen. En weet je wat ik zo mooi vind? Het gaat helemaal niet om spullen, maar om ervaringen en gebeurtenissen. Een keer uit eten, naar een concert. Alles om even dat dakloze bestaan achter je te kunnen laten. Dat ontroert me. Daar doen we dit toch voor?”

Medeburgers

Hij hoopt daklozen via de website en door de wensen meer een gezicht te geven voor andere Stadjers. „Zoals ik al zei: mensen zien daklozen vaak nog als Swiebertjes. Maar ze hebben zoveel meegemaakt, ze hebben een heel verhaal te vertellen. We kunnen veel van ze leren. En bovendien: kan het ons allemaal niet overkomen? Het zijn gewoon onze medeburgers. Met Stichting Straatwijs hopen wij de driehoek van daklozen, hulpverlening en andere inwoners van Groningen dichter bij elkaar te brengen. We kunnen echt wat voor elkaar betekenen. Leer wat van elkaar!”

menu