Stichting lanceert collectief front tegen verjaring bevings- en mijnbouwschade

De nieuwe stichting Recht en Herstel Mijnbouwschade wil verjaring van aardbeving- en mijnbouwschades voorkomen. Dat probeert ze woensdag met een naar de NAM en de Staat gestuurde collectieve stuitingsbrief.

Een stuitingsbrief zorgt ervoor dat het recht op schadevergoeding niet verjaart. De brief, verstuurd namens alle gedupeerden in het aardbevingsgebied, is het eerste wapenfeit van de stichting. Deze bestaat uit bewoonster Annemarie Heite, juriste Marjan Minnesma en ingenieur Willem Meiborg.

Met de collectieve stuitingsbrief wil de stichting voorkomen dat schades wegens verjaring niet meer in behandeling worden genomen. Het recht op vergoeding verjaart na vijf jaar. De Nationaal Coördinator Groningen adviseert gedupeerden voor 16 augustus 2017 de NAM een brief te sturen om verjaring te voorkomen.

Het is dan precies vijf jaar geleden dat de aardbeving in Huizinge plaatsvond. Bewoners met schade uit 2012 die de schade nog niet hebben gemeld lopen het risico op het verjaren van de schade. ,,Alles wat daarna zaterdag binnenkomt is te laat. Gedupeerden zijn er uitermate bezorgd over”, zegt Annemarie Heite.

Stichting Recht en Herstel Mijnbouwschade

De stichting is opgericht door bevingsgedupeerde Annemarie Heite uit Bedum, directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en Willem Meiborg uit Woerden, de kleinzoon van ingenieur Willem ‘beton‘ Meiborg die in november 1963 al waarschuwde voor de gevaren van de gaswinning.

Einde aan onzekerheid

De collectieve stuitingsbrief is nodig om een einde te maken aan onzekerheid en onduidelijkheid, vinden de oprichters. ,,De NAM heeft op social media al een paar keer gezegd dat ze mensen niet gaan houden aan de verjaringstermijn van de schade. Officieel is er nog steeds geen verklaring. Een week geleden zeiden ze: over twee weken komen we met die verklaring. Maar dat is een week na Huizinge. Dat is lekker.”

De voorbeeldbrief van de Nationaal Coördinator Groningen is onvoldoende, vindt de stichting. ,,De oproep om die in te vullen komt te laat. Mensen zijn op vakantie. Het is een grote chaos. Het zijn juist de kwetsbare mensen die zo’n brief niet kunnen invullen en aangetekend kunnen verzenden. Daarom komen we met de collectieve stuitingsbrief.”

'Verjaringstermijn kan collectief worden tegengehouden'

De collectieve stuitingsbrief is opgesteld door een jurist die door Minnesma in de arm is genomen. Heite zegt dat de verjaringstermijn collectief kan worden tegengehouden. ,,In eerste instantie dachten rechtsgeleerden in Groningen dat dat niet kan. Dat het allemaal individueel zou moeten. We hebben zoveel jurisprudentie gevonden en zoveel mogelijkheden dat we ervan overtuigd zijn dat het toch kan.”

De stuitingsbrief is juist woensdag gepubliceerd omdat in Den Haag tijdens de kabinetsformatie gesproken wordt over het Gronings gasdossier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.