Storm trekt over Noorden, vooral overlast in Groningen

De eerste herfststorm van het jaar heeft ook in de noordelijke provincies overlast veroorzaakt. Vooral de provincie Groningen kreeg het op plaatsen zwaar te verduren.

Volgens de brandweer kwamen de meeste meldingen uit de stad Groningen. „Het ging vooral om losgewaaide dakdelen en gebroken ruiten,” vertelt een woordvoerder. „Bij een pand in aanbouw aan de Lubeckweg waaide isolatiemateriaal uit het gebouw. Er waren een paar situaties die toch wat gevaarlijk waren, maar we hebben hier vlug op gereageerd.”

Aan de Groningse Carolieweg sneuvelde een ruit van twee hoog. Glasscherven en stukken van het kozijn konden nog net ontweken worden door het winkelende publiek, meldt een ooggetuige. Aan de Groningse Venuslaan kwam een dakgoot door de harde wind los.

Venuslaan, FOTO MARTIN NUVER

Het dak van de overdekte tennisbaan in Hoogezand dreigde door de storm van zondag naar beneden te waaien. De harde wind blies een deel van het dak los. De brandweer kon het dak weer verankeren, waardoor een ongeluk werd afgewend.

Dak van de tennishal, FOTO MARCEL KLIP 112 HOOGEZAND

De A7 tussen Marum en Frieschepalen was zondagmiddag korte tijd afgesloten vanwege een paar omgewaaide bomen. De vluchtstrook en een rijstrook moesten worden afgezet.

De brandweer waarschuwt dat mensen goed opletten en verstandige keuzes maken tijdens een storm. „Zorg dat er geen losliggende, kleine dingen in de tuin liggen, dit waait natuurlijk zo weg. Meld een noodgeval bij de politie, maar meld schade bij de gemeente als er niemand in gevaar is. De alarmlijn raakt soms overbelast door kleine meldinkjes.”

In Drenthe leek het mee te vallen. Volgens de brandweer kwamen er vooral meldingen van omgevallen bomen. Er zijn geen grote stormschades gemeld.

Aan de Fluitenbergseweg in Fluitenberg brak een grote boom af in de tuin van Partycentrum De Schildhoeve. De boom miste een nabijgelegen woning.

FOTO PERSBUREAU METER

Pannenkoekenboerderij De Snoepert in Odoorn moest haar deuren eerder sluiten. „Wij zitten midden in een verbouwing, we hebben zeil op het dak omdat er nieuw riet wordt gelegd,” vertelt eigenaar Jan Jaap Kooijman. „De combinatie van die wind met de zeilen maakte zo’n herrie dat we besloten om de deuren dicht te doen.” De aanwezige klanten, een kleine 30, hadden begrip voor de keuze en konden met een tegoedbon naar huis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.