Stormchaser rijdt van Zuid-Holland naar Oude Pekela en ziet supercell. 'Dit komt maar een paar keer per jaar voor in Nederland'

Een supercell in de buurt van Oude Pekela. Foto: Rick Bekker Fotografie

Al een paar jaar wordt door meteorologen gewaarschuwd dat de kans op een supercell door klimaatverandering steeds groter wordt in Nederland. Afgelopen zaterdag kwamen de waarschuwingen uit: stormchaser (stormjager) Rick Bekker, die in Zuid-Holland woont, zag er een vlakbij Oude Pekela.

Het KNMI had voor zaterdag code geel afgegeven vanwege mogelijk onweer. Dikke buien trokken over het land, groeiden snel qua energie en in de buurt van Veendam leek het even alsof de hemel was opengebroken.

In de Parkstad viel ongelooflijk veel regen en dikke hagelstenen in korte tijd, waardoor de nodige wateroverlast ontstond. Daarnaast zorgden rukwinden voor veel gevaar en schade.

Daken werden losgerukt van gebouwen en bomen knakten als luciferstokjes. Ondanks de waarschuwingen voor fors onweer, hadden weinigen door dat het ging om een supercell , de allerzwaarste onweersbui die moeder aarde te bieden heeft.

'Zelfs het KNMI had dit niet voorzien'

,,Deze supercell had geen enkel model voorzien, zelfs het KNMI niet! Hierdoor waren wij zelfs erg verrast”, meldt Meteo Oldambt op Facebook over de enorme bui. ,,Het ging allemaal zo snel qua ontwikkelingen. De forse windschering met windstoten van ruim 110 kilometer per uur in combinatie met de warmte en vochtigheid en geen enkele rem in de atmosfeer zorgden er voor dat deze jongen kon uitgroeien tot een supercell."

Storm chasers

Wie het mogelijke ontstaan van deze supercell wel had voorzien is stormchaser Rick Bekker uit Zuid-Holland. Hij zag een paar dagen voor de bui op weerkaarten dat de omstandigheden in Noord-Oost Nederland perfect waren voor het ontstaan van superzware onweersbuien.

,,We zijn toen met een paar stormchasers in de auto naar het Noorden gestapt. In de buurt van Emmen hebben we vervolgens bekeken welke bui het meest kansrijk was om echt zwaar te worden. We hebben toen voor deze gekozen omdat de omstandigheden ideaal waren, maar dit had ik ook niet verwacht. Zo’n perfecte en hevige supercell komt maar een paar keer per jaar voor in Nederland.”

Supercell, de moeder aller onweersbuien

De supercell is dus het zwaarste type onweersbui dat op aarde voorkomt. Normaal gesproken worden ze vooral in Amerika waargenomen, maar door de stijgende temperaturen wordt Nederland er ook steeds vatbaarder voor.

Het is een onweersbui met daarin een roterende opwaartse luchtstroom met enorme hoeveelheden neerslag, gigantische hagelstenen en zeer zware windstoten. Zelfs tornado’s kunnen door een supercell worden voortgebracht.

Daarnaast valt de tijdsduur van een supercell op. Normaal gesproken houdt blijft een onweersbui ongeveer een uur in tact. Een supercell kan 24 uur doorgaan voordat die opgeeft.

loading

menu