Stormloop op zonnepanelen

Het Groninger Gasberaad roept alle inwoners van het aardbevingsgebied die recht hebben op energiepremie die zo snel mogelijk aan te vragen.

Zoals gemeld heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten dat de regeling wordt geschrapt. Volgens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waar inwoners van het bevinggebied zich kunnen melden voor de regeling, kunnen huiseigenaren met minimaal 1000 euro schade nog tot en met 31 januari een aanvraag indienen. De regeling geeft recht op maximaal 4000 euro energiepremie voor zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen.

Terugwerkende kracht
Met terugwerkende kracht kunnen inwoners van Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde nog tot 31 december een aanvraag indienen. Bij het SNN staat de telefoon al een paar dagen roodgloeiend. Er bellen elke dag honderden mensen over de regeling.

Jan Boer van het Groninger Gasberaad is niet verbaasd over de stormloop. ,,Wat had je dan gedacht? Dit is nog de enige compensatie voor burgers die worden geplaagd door de aardbevingen. En uitgerekend door die regeling halen ze in Den Haag een streep. Ik vind het bar en boos.''

Hij roept iedereen die in aanmerking komt op zich zo snel mogelijk te melden. ,,Meld je aan, zorg dat je nog op tijd in het systeem komt.''

Petitie
Het Groninger Gasberaad is een petitie begonnen waarin wordt gevraagd de waardevermeerderingsregeling te handhaven. Ruim 1500 mensen hebben al getekend. Het verzoekschrift wordt 15 januari overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken die op werkbezoek in Groningen komt.

Gedeputeerde Staten van Groningen willen dat de regeling wordt voortgezet ‘in de huidige vorm, voor alle inwoners die erkende schade hebben aan hun huis, ongeacht de woonplaats'. Gedeputeerde Eelco Eikenaar wil dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor het schrappen van de energiepremie.

SNN meldde vorige week dat er tot dat moment in totaal al 21.172 aanvragen waren gedaan ter waarde van 80 miljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.