Straalzender noodopvang Beerta laat nog steeds op zich wachten

Er is nog steeds geen straalzender bij de noodopvang voor asielzoekers in Beerta. Het personeel moet vertrouwelijke informatie tot dusver via USB-sticks versturen en ontvangen.

Het gebruik van de USB-stick is weliswaar veilig, maar kostbaarder en trager. De medewerkers op de noodopvang wisselen veel vertrouwelijke informatie uit met ministeries. Gebruik van veilig materiaal is daarom een must.

'Vast op veiligheid'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een vergunning voor een straalzender bij de gemeente Oldambt aangevraagd, maar deze is nog niet afgerond. ,,Het zit vast op de veiligheid”, weet Henk Wolthof, regiomanager Noord-Nederland van COA. ,,Het gaat om een hoge straalzender van ruim 10 meter en zo’n mast moet veilig verankerd zijn. De bodem daar ter plekke is niet stevig genoeg. We onderzoeken hoe en waar de straalzender het best geplaatst kan worden.”

Niet alleen moet de zender stevig staan, ook moet deze signalen via de satelliet goed kunnen oppikken. Deze week is daarvoor een test uitgevoerd met een straalzender op het asielzoekerscentrum in Delfzijl.

Horizonvervuiling

De inwoners van Beerta zien niets in een straalzender. Ze vinden dat zo’n hoge mast bijdraagt aan horizonvervuiling in een mooi natuurgebied. Vanuit dorpsbelangen Beerta is aangegeven dat de Beertsters liever glasvezel willen hebben. Glasvezel blijkt echter te kostbaar. Temeer, omdat de noodopvang maximaal een jaar in Beerta blijft. Een straalzender is dan goedkoper, mede omdat zo’n zender kan meeverhuizen naar een asielzoekerscentrum elders in de gemeente Oldambt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.