Straf arts voor missen van lymfklierkanker

Een waarnemend huisarts uit Groningen heeft een waarschuwing gekregen van het medisch tuchtcollege om het missen van lymfklierkanker bij een jonge patiënt.

De Groninger van rond de dertig jaar kwam in de zomer vorig jaar in korte tijd vijf keer bij huisartsen in Groningen en de spoedopvang van het ziekenhuis in Leeuwarden met klachten over keelpijn, blauwe plekken, een opgezwollen gezicht en een gevoel dat er iets niet pluis was. Hij werd telkens weggestuurd met wat pillen tegen pijn en maagzuur.

Zijn vierde artsenbezoek was bij de Doktersdienst Groningen. De arts daar zag verdachte verdikkingen en adviseerde onderzoek in het ziekenhuis. De patiënt ging daarmee naar de waarnemend huisarts, die hem al eerder had gezien. De aangeklaagde huisarts zag de noodzaak tot haast niet en stuurde de zaak na zeven dagen door naar het ziekenhuis. Daar bleek de man een flinke tumor te hebben waar hij uiteindelijk succesvol voor is behandeld.

Het tuchtcollege stelt dat de huisarts bij het eerste bezoek niet kon vermoeden dat het zo’n ernstige, zeldzame ziekte was. Maar bij de tweede keer, toen de huisartsenpost de alarmbel had laten rinkelen, had ze sneller moeten ingrijpen. De klacht is gedeeltelijk gegrond verklaard. De huisarts krijgt een waarschuwing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.