Strafzaak North Refinery uitgesteld tot 2017

De directeuren van North Refinery - inmiddels failliet - en Oliehandel Koeweit moeten in het voorjaar van 2017 voor de rechter verschijnen.

De strafzaak stond voor dinsdag gepland, maar is uitgesteld. Behalve de twee directeuren zijn ook de olieverwerkende bedrijven, gevestigd op het chemiepark in Delfzijl, zelf gedagvaard. De voormalige directeuren zijn H.H. (63) en Th. W. (68).

De behandeling van de strafzaak laat al jaren op zich wachten. De vermeende strafbare feiten dateren van 2006 tot en met 2010. Er zou sprake zijn van sluikhandel (clandestiene handel), het illegaal invoeren van afvalstoffen en het vervalsen van geschriften.

Dinsdag hoort de rechtbank een getuige. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is gepland in maart 2017. Voor de zaak zijn acht zittingsdagen uitgetrokken.

Of de zaak dan ook daadwerkelijk wordt behandeld, is evenwel nog onzeker. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat weten dat de data in maart 2017 met potlood zijn genoteerd.

North Refinery ging anderhalf jaar geleden failliet. De provincie greep vorige week nog in omdat drie van de 26 tanks met afval nog altijd niet zijn geleegd. Twee tanks bevatten giftig afval. Het afvoeren is complex en kost miljoenen. De vraag wie dat moet betalen, is nog niet beantwoord.

Provinciale Staten zijn recent in vertrouwen geïnformeerd over de aanpak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.