Strafzaak ontvoering student in Groningen eind dit jaar, verdachten blijven vastzitten

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: DVHN

De rechtbank zal zich naar verwachting pas eind dit jaar buigen over een opmerkelijke gijzelingszaak in de Kometenstraat in Groningen. In een woning in deze straat werd begin dit jaar een 24-jarige student bijna drie dagen vastgehouden door meerdere mannen.

Het slachtoffer is een internationaal student uit Pakistan. De verdachten komen uit Groningen, Hoogezand en Schiedam. Met de ontvoering van de student wilden de verdachten, zo stelt het Openbaar Ministerie, de vader van de student, afpersen. In ruil van 250.000 dollar - te betalen in bitcoins - zou de zoon worden vrijgelaten.

Vastgebonden en drie dagen vastgehouden

De student werd op straat overvallen, geblinddoekt en meegenomen in een auto. Uiteindelijk belandde hij in de woning aan de Komentenstraat waar hij werd vastgebonden en drie dagen werd vastgehouden. Wat daar allemaal is gebeurd, is heel heftig geweest, aldus de officier van justitie

Een arrestatieteam van de politie maakte met een inval een einde aan de ontvoering.

Zes mensen aangehouden, drie van hen zijn verdachten

Uit onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie vast komen te staan dat de ontvoering maandenlang is voorbereid. Bij de inval werden zes mensen aangehouden, drie van hen zijn als verdachten aangemerkt.

Advocaten vroegen de rechtbank om hun cliënten voorlopig in vrijheid te stellen, vooral omdat er nog geen zicht is op een datum waarop de rechtbank de zaak inhoudelijk zal behandelen. De planning is eind dit jaar. Een van de advocaten: ,,Daar geloof ik niks van.’’

Klein aandeel in de ontvoering

De verzoeken om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen werden door de rechtbank afgewezen. De verdachten ontkennen niet, maar zeggen slechts een klein aandeel te hebben gehad in de ontvoering.

menu