Een megaconcertterrein, een openluchtbios, een pluktuin, een stadsstrand. De gemeenteraad buigt zich de komende weken over de toekomst van het Stadspark. Dagblad van het Noorden zet alvast voor je op een rij wat er straks - mogelijk - te doen is in het park.

Met Beyoncé meeblèren op de Drafbaan

Deze had je misschien al meegekregen: de Drafbaan moet zich gaan meten met bijvoorbeeld het Nijmeegse Goffertpark of Malieveld in Den Haag. Het terrein is flink groot en goed bereikbaar per fiets of openbaar vervoer; uitstekend geschikt voor grote evenementen en concerten, vinden burgemeester en wethouders.

Volgend jaar komen bijvoorbeeld gigarockbands Guns ‘n’ Roses en Green Day optreden. Zulke evenementen ‘vergroten de aantrekkingskracht van Groningen en zetten de stad op de kaart’, schrijven burgemeester en wethouders in hun visie op het Stadspark.

Ze willen méér van dat op de Drafbaan 2.0. Niet dat er vaker grote evenementen gaan plaatsvinden dan nu het geval is; ze moeten vooral anders worden, met grotere namen, minder dance en meer pop. Wie weet blèr je dus over een paar jaar in het park mee met Beyoncé, Ed Sheeran of Taylor Swift.

Zwemmen en zonnen aan een nieuw Stadsstrand

Zodra het vakantietijd is en lekker weer, zitten de Hoornse Plas, Papiermolen en het Stadsstrand bij DOT overvol mensen. Gezellig, maar zeker in coronatijd niet ideaal. Meer zon- en zwemplekjes zouden best welkom zijn in de stad.

De afgelopen jaren heeft Groningen werk gemaakt van het waterbeheer in het Stadspark en dat werpt z’n vruchten af. De gemeente houdt nog een slag om de arm, maar schrijft: ‘De verbeterde kwaliteit heeft er toe geleid om voorzichtig na te denken over het Stadspark als zwemplek/stadsstrand.’ Ze overweegt ook om kanoplekken te maken in de vijvers in het park.

Films kijken onder de zomeravondhemel (en skaten langs de Concourslaan)

Een doek en geluidsinstallatie op zonne-energie, omgeven door bijvriendelijke bomen en planten. Ruimte voor maximaal 800 bezoekers. Een programmering met een mix van arthouse- en cultfilms, klassiekers en het betere Hollywoodwerk. Groninger Roland Breteler wil een vaste openluchtbioscoop beginnen aan de noordoostkant van het Stadspark, waar je films kan kijken tijdens de zomerweekenden.

Het gaat om een privaat initiatief, dus niet uit de gemeentekoker. Burgemeester en wethouders staan in beginsel positief tegenover dit soort ideeën, zolang die passen bij wat ze zelf voor het Stadspark willen. Zo zijn er ook plannen voor een skatepark op een deel van de parkeerplaats langs de Concourslaan, voor een speelbos en voor een pluktuin met een kookstudio en daghoreca.

Swingen op een openluchtdansvloer

Dansschoolhouder Roy Tweeboom is ook zo’n ondernemer met een idee. De eigenaar van SalsaRoy/PlazaDanza in Groningen stelt het stadsbestuur voor om een openluchtdansvloer te realiseren in het park, van ongeveer tien bij tien meter groot.

‘Om dansen (als bewegingsvorm) op een zo laagdrempelig mogelijke manier aan de Groninger bevolking aan te bieden’, schrijft Tweeboom in een brief aan de gemeente. ‘Het hoeft niet overdekt te zijn, het hoeft geen dansvloer te zijn, wel een egale vloer van steen of straattegels.’ Bij mooi weer kunnen dansscholen uit de stad gebruik maken van het terrein, en zich aan het aanwezige publiek laten zien.

En de rust en de natuur dan?

Blijft het Stadspark met al die concerten, feestjes en films nog wel een beetje park? Daar maken natuurorganisaties en omwonenden zich zorgen over.

Marieke Meeder, die in de Kamerlingh Onnesstraat woont, beschrijft wat evenementen als Kingsland of het Bevrijdingsfestival nu al teweegbrengen: ,,De straat, stoepen en mijn voortuin staan vol met fietsen. Groepen mensen blijven uren hangen en bouwen een feestje op straat in de aanlooproutes. Na het evenement ruikt het in het Stadspark naar een openbaar toilet en is er ook veel schade aan bomen, struiken en gras.’’

De Vleermuizenwerkgroep en de Boomwachters zijn bang dat de dieren en planten in het Stadspark de dupe worden van alle geplande evenementen. ‘Evenementen die juist in een seizoen plaatsvinden wanneer ook de natuur op haar hoogtepunt is en het park een kraamkamer is voor veel jonge, kwetsbare dieren’, schrijft Marinel Pleij namens de Boomwachters.

Woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering krijgen de bewoners en organisaties gelegenheid om te reageren op de Stadsparkvisie. De raad bespreekt de plannen deze en volgende week en neemt begin juni een besluit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen