Streep door Factory Outlet Centre in Winschoten

Er komt geen Factory Outlet Centre (FOC) in Winschoten. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt heeft er een streep doorgehaald.

Donderdagmorgen is Projectontwikkelaar VastGoud uit de stad Groningen op de hoogte gebracht.

VastGoud-directeur Harm de Vries noemt het in een eerste reactie een ‘onvoorstelbaar besluit’ ,,We zaten vlak voor de finish, maar de vlag gaat niet naar beneden. Ze gaan in Assen nu zeker de champagnekurken laten knallen.” De Vries doelt daarbij op plannen in de Drentse hoofdstad, waar ook een FOC moet komen.

Risico’s

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt zegt dat het besluit voor VastGoud negatief heeft uitgepakt, omdat er te veel risico’s aankleefden. ,,Het FOC was te concurrerend voor de Winschoter binnenstad. We hebben altijd gezegd dat het versterkend en aanvullend moest zijn.”

Broekhuizen heeft het onderzoeksrapport in algemene zin als ‘te dun’ bestempeld. ,,Er zijn bijvoorbeeld te veel oude cijfers gebruikt. Materiaal afkomstig uit rapporten die voor een FOC Zuidbroek al zijn gebruikt. Daarnaast werd door de projectontwikkelaar gemikt op kleding uit het middensegment, dus niet uit het luxe segment.”

Banen

VastGoud wilde 60 miljoen euro investeren in een FOC op het terrein van het Lucasziekenhuis. Een FOC zou ruim vierhonderd arbeidsplaatsen opleveren. Aantallen waarvan Broekhuizen zegt dat ze te optimistisch zijn.

VastGoud en Oldambt zijn ruim twee jaar met elkaar in gesprek geweest over een FOC.

De gemeente Oldambt en VastGoud hebben afgesproken na te denken over de uiteindelijke invulling van het ziekenhuisterrein. ,,Maar het wordt nooit meer zo mooi en aantrekkelijk als een FOC”, zegt een zwaar teleurgestelde De Vries.

De Sociaal Economische Raad Noord-Nederland had eerder al aangeven dat twee FOC’s voor Noord-Nederland te veel van het goede is. Volgens Broekhuizen hebben zowel SER als de provincie Groningen geen druk uitgeoefend op de gemeente Oldambt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.