Streep door asielopvang in Uithuizen

Er gaat definitief een streep door het beoogde asielcentrum in Uithuizen. De gemeente Eemsmond wil het plan niet ‘op de plank’ houden of realiseren voor erkende vluchtelingen.

Dat hebben burgemeester en wethouders het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers woensdag laten weten. Eemsmond en COA werden sinds april in gesprek over een tijdelijk opvangcentrum voor vijfhonderd asielzoekers.

Beschikbaar blijven

Begin deze maand werd echter duidelijk dat het merendeel van de geplande nieuwe asielcentra in Nederland niet zal worden gebouwd. De vluchtelingenstroom is zo ver gedaald dat er geen behoefte meer aan is. Zes van de zeven azc-plannen in deze provincie zijn niet meer nodig.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de betrokken gemeenten gevraagd of ‘hun’ locaties in de toekomst nog beschikbaar blijven. Dan moeten zij de voorbereiding verder afronden zodat er straks een kant-en-klaar plan op de plank ligt als de asielstroom toch weer mocht aantrekken.

Genoeg woonruimte

De gemeente Eemsmond vindt dat echter niet wenselijk. ,,Een stijging wordt in ieder geval komend jaar niet verwacht’’, zegt burgemeester Marijke van Beek. ,,En het is de vraag of dat überhaupt nog gaat gebeuren. Zo lang mag je omwonenden niet in onzekerheid laten.’’

Een tijdelijke functie als onderkomen voor zogeheten statushouders is volgens B en W niet nodig. Er zijn in de gemeente genoeg huizen beschikbaar voor de circa veertig erkende vluchtelingen die Eemsmond jaarlijks onderdak moet verschaffen. Bovendien is de beoogde azc-locatie, bij camping Maarlandhoeve aan de rand van Uithuizen, daarvoor geen wenselijke plek.

Inspraaktraject

Ondanks tevredenheid over het ‘zorgvuldige’ inspraaktraject, is Van Beek wel kritisch over de gebrekkige planning bij COA en rijk. ,,Je zou verwachten dat we na al die decennia van vluchtelingenopvang beter kunnen anticiperen op de ontwikkelingen. Daar moet ‘Den Haag’ nog eens heel goed naar kijken want zó trek je een zware wissel op het lokaal bestuur.’’

Het COA kan nog wel een rekening van 120.000 euro van Eemsmond tegemoet zien voor onder meer de inzet van ambtenaren, een gemeentebreed draagvlakonderzoek en een inspraakavond in de plaatselijke sporthal. Volgens Van Beek zijn daarover vooraf sluitende afspraken gemaakt met het COA.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.