Streep door beoogde locatie zonnepark in Finsterwolde

De gemeenteraad van Oldambt wil geen zonnepanelen op de locatie nabij de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde Jan Zeeman

Op de beoogde locatie nabij de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde mag nu en in de toekomst geen zonnepark van 12 hectare worden aangelegd.

Dat heeft de gemeenteraad van Oldambt bepaald. Een minimale meerderheid (13 stemmen voor, 11 tegen) schaarde zich achter een motie waarin staat dat geen medewerking wordt verleend aan een zonnepark op die plek. De motie was ingediend door de oppositiepartijen VCP. Gemeentebelangen Oldambt en Oldambt Aktief.

'Geen draagvlak in Finsterwolde'

,,We willen met name daar geen zonnepark omdat er te weinig draagvlak in Finsterwolde is'', zegt VCP-fractievoorzitter Engel Modderman. ,,Een enquete heeft dat aangetoond. Ik ben blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is.''

Al enkele jaren praat de gemeenteraad regelmatig over het plan voor een zonnepark op een stuk landbouwgrond nabij de H.J. Siemonsstraat. Het Limburgse bedrijf NaGa Solar wil het aanleggen.

Burgemeester en wethouders lieten al weten geen problemen met de locatie te hebben. Ze maakten onlangs wel bekend dat de vergunning voor het park voorlopig is aangehouden na een negatief Bibob-advies. De Bibob-wet geeft bestuursorganen de mogelijkheid vergunningen te weigeren of aan te houden als er gevaar dreigt dat zo'n vergunning wordt misbruikt.

B en W lieten niets los over de inhoud van het Bibob-advies maar stelden dus wel de vergunning te willen weigeren.

Door motie is plek voor zonnepark van de baan

Maar nog voordat er een definitief besluit over de Bibob is genomen, is er dus de motie waarmee een streep door de locatie gaat.

Coalitiepartij Partij voor het Noorden stemde tegen de motie. ,,Dit onderwerp komt later dit jaar nog sowieso nog eens terug'', zegt fractievoorzitter Jurrie Nieboer. ,,De gemeenteraad neemt dan nog een besluit over de ruimtelijke kant van deze kwestie. Dat is het moment om definitief deze zaak af te ronden, niet nu met deze motie. Overigens, ook wij zijn tegen deze locatie.''

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) bevestigt dat door de motie de beoogde locatie voor het zonnepark van de baan is.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen