Een flinke teleurstelling. Zo noemen horecaondernemer Bas-Jan van Aalderen (49) uit Groningen en studente Ama Boahene (23) het voornemen van het kabinet om de versoepelingen voorlopig op de lange baan te schuiven.

Dat terwijl versoepelingen voor de terrassen en het hoger onderwijs bovenaan het verlanglijstje stonden.

„Hier word ik heel verdrietig van”, vertelt Van Aalderen vanuit zijn Museumcafé Het Pomphuis. „Wij als ondernemers staan namelijk te springen om gasten weer te ontvangen. We hadden de eerste voorbereidingen al getroffen. Maar dit is een nieuwe klap die we weer als sector mogen verwerken.”

Propvolle parken

„Afgelopen zomer hebben we juist laten zien dat we alles goed kunnen regelen”, zegt de ondernemer. „We kunnen namelijk op de terrassen maar ook binnen zorgen dat personen op een veilige afstand uit elkaar kunnen zitten. Het is niet voor niks dat burgemeesters die visie met ons delen.”

De caféhouder steekt het vooral dat de parken bij een beetje zon propvol zitten: „Het doet pijn dat de uitgestrekte hand naar de overheid wordt afgeslagen. Wij kunnen juist voor de verdeling zorgen, zodat in de parken niet iedereen haast bij elkaar op schoot zit. Dit is niet uit te leggen.”

Economische schade

„Om maar niet te spreken van de economische schade waarmee de ondernemers geconfronteerd worden”, zegt Van Aalderen. „Ik zit inmiddels al 25 jaar in het vak maar het vet om de botten is er inmiddels wel af. Voor mijn colllega-ondernemers die kopje-onder dreigen te gaan, is deze pil extra bitter.”

Studente Ama Boahene (23) baalt er ook van dat de terrassen dicht blijven. Maar erger is het dat ze de komende weken nog steeds les achter haar laptop krijgt. „Dat is echt afzien hoor. Ik had gezien de oplopende besmettingen al weinig versoepelingen verwacht, maar als je dan hoort dat er nog steeds weinig mogelijk is, valt dat toch tegen”, verzucht ze.

‘De rek is er echt uit’

Boahene studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht en hoort van medestudenten dat ze snakken naar perspectief. „De rek is er echt uit. We doen echt ons best, maar we willen gewoon graag weer samenkomen om te studeren.” De twintiger woont samen met twee vrienden, dat maakt de situatie nog enigszins draagbaar. „We brengen veel tijd met elkaar door, dat is natuurlijk gezellig. Zo nu en dan komen ook vrienden langs. Dan maken we er maar het beste van.”

Toch staat een ding volgens haar als een paal boven water: „Alle studenten die ik spreek, zeggen: hup kabinet, stop ons weer in de collegebanken. Hopelijk kan dat 28 april wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus