Stremming in zomer op ringweg, in september begint ellende pas echt

Gelegenheidscombinatie Herepoort heeft nog geen toestemming, maar staat in de startblokken voor de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg.

De wegenbouwer sluit de weg vanaf vrijdagavond tot 24 of 31 augustus – afhankelijk van de gang van zaken – in één rijrichting af om een damwand in de middenberm te slaan. Die fungeert later als zijwand van de drie toekomstige tunnels.

De zuidelijke rijbaan naar Hoogezand gaat dicht tussen Julianaplein en Europaplein. Om geplaagde omwonenden niet ook van hun laatste beetje rust te beroven, werken de vier machines niet ononderbroken door, zo beloofde het bedrijf.

Er is tijdens de ‘zomerstremming’ verkeer in één richting mogelijk. De tijdelijke weg tussen Europaplein en Julianaplein is te smal voor meer. Alleen automobilisten in westelijke richting maken er gebruik van. De voormalige westbaan, voorlopig nodig voor de damwand, verandert na de ‘zomerstremming’ in de baan voor verkeer richting het oosten.

Toestemming

Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid moet voor vrijdag toestemming geven door het definitieve uitvoeringsplan en de planning van de verdiepte ligging goed te keuren. Die zijn pas kort geleden aangeleverd door de bouwer. Alle details, van de techniek tot het gebruik van verkeersregelaars, staan erin.

Als het plan niet goed is, gaat de schop niet de grond in en loopt de bouw van de weg, zo het nu lijkt, een extra jaar vertraging op. De zomerstremming was bedacht om de vertraging tot hooguit twee jaar te beperken. Buiten de zomervakanties moeten in beide richtingen minstens twee rijstroken open blijven. Oorspronkelijk zou dat tijdens de hele bouwperiode zo zijn.

Gedeputeerden en wethouders in de stuurgroep Aanpak Ring Zuid stapten van deze eis af toen ze begin juni te horen kregen dat er drie jaar vertraging zou zijn. Ze maakten de tegenvaller later wereldkundig, tegelijk met de zomerstremming. Herepoort hoefde sinds vorig jaar de uitvoeringsplannen niet meer tegelijk in te leveren. Als de deelplannen maar op basis van vijf randvoorwaarden op elkaar waren afgestemd.

Ondertussen is de tijdelijke weg vrijdag alweer aangepast en zijn aanvullende stroefheidsmetingen gedaan. Op basis van een onderzoeksrapport dat nu in de maak is, besluit Aanpak Ring Zuid of de snelheid omhoog kan van 50 naar 70 km/u. Als de zomerstremming doorgaat, verdwijnt de oprit Kempkensberg, vanaf de Hereweg richting Hoogezand/Delfzijl, definitief. De plek van de oprit is nodig voor de bouwkuip van de verdiepte ligging.

Drukte

Bewoners van De Linie en de Oosterpoort vrezen grote drukte door sluipverkeer bij de spoorwegovergang Esperantostraat en in de Verlengde Lodewijkstraat, zo lang de Helperzoomtunnel niet klaar is. Er wordt ook rekening gehouden met sluipauto’s op de Hereweg en het Griffetracé (Zuiderpark, Trompsingel, Griffeweg). De officiële omleiding is met de klok mee vanaf de Hereweg, de ringweg rond.

Na de zomerstremming kunnen automoblisten vanuit Helpman ook via de A28 op de zuidbaan van de ringweg komen (Van Ketwich Verschuurlaan), en weggebruikers uit de Rivierenbuurt via de Parkbrug.

Groningen Bereikbaar verwacht dat de gevolgen van de zomerstremming beperkt blijven, maar dat het vanaf 3 september druk wordt. Dan is iedereen weer aan het werk en moet al het verkeer aan de nieuwe situatie wennen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.