Wie ondanks code oranje op reis wil, moet steeds vaker een negatieve coronatest laten zien. Soms hebben reizigers de pech dat ze hun uitslag niet op tijd binnen hebben.

De hele wereld mag door het ministerie van Buitenlandse Zaken dan code oranje zijn verklaard, helemaal tegenhouden kan de overheid het reizen niet. De afgelopen weken meldden zich dagelijks tussen de 100 en 150 mensen bij de drie Groningse testlocaties (in Hoogkerk, Hoogezand en Siddeburen) van het HealthCheckCenter, een van de grootste commerciële aanbieders van coronatesten.

Bijna iedereen die naar deze tijdelijke gebouwtjes komt, gaat op reis naar het buitenland en heeft daarvoor een negatieve pcr-coronatest nodig. Steeds meer landen verplichten reizigers zo’n zogenoemde non-covid19-verklaring van maximaal 72 uur oud te laten zien. Ook Nederland stelt dit per vandaag verplicht voor mensen die met het vliegtuig het land in willen.

‘We zien veel gezinnen voorbij komen’

Het loopt ondanks het advies om alleen in noodzakelijke gevallen naar een ander land te reizen aardig door, zegt huisarts Gerben Lochorn, baas van de drie Groningse locaties. ,,Maar het is niks vergeleken met de drukte van afgelopen zomer, toen iedereen naar Griekenland wilde, dat toen al een negatieve test vroeg”, zegt Lochorn. ,,Toen ging het dagelijks om 3- tot 400 testen per dag op onze locaties.” Lochorn gelooft niet dat iedereen die zich deze vakantie voor een test meldt, daadwerkelijk een noodzakelijke reis maakt. ,,Zo’n 80 procent is geen zakelijke reiziger. We zien veel gezinnen voorbij komen, die blijkbaar gewoon op vakantie gaan.”

Germain De La Paz (28) uit Groningen vliegt als alles goed gaat vandaag voor familiebezoek naar Curaçao. Hij liet zich zondag testen in Hoogkerk en meldt zich er een dag later weer. ,,Ik heb mijn uitslag nog niet, dus ik kom horen of ze die snel kunnen leveren”, zegt De La Paz. ,,Zonder negatieve test laten ze me het vliegtuig niet in. Stressen, want ik wil heel graag eindelijk mijn familie weer zien.”

‘95 procent heeft uitslag binnen 24 uur’

Zoek op Google naar HealthCheckCenter en je komt ze tegen: verhalen van mensen die hun vlucht hebben gemist omdat ze de uitslag niet op tijd binnen hadden. ,,Dat zijn de grote uitzonderingen”, zegt Lochorn. ,,Als die zich online verenigen, lijkt het heel wat.” Volgens Lochorn hebben van de circa 18.000 mensen die zich tot nu toe bij zijn drie locaties hebben laten testen, rond de 10 mensen hun vlucht gemist. ,,Zo’n 95 procent heeft de uitslag binnen 24 uur, de rest vaak snel daarna.”

Als het misgaat, is dat doorgaans op momenten dat de vraag naar tests ook binnen de zorg heel groot is. Deze tests worden met voorrang behandeld in de laboratoria waar ook HealthCheckCenter gebruik van maakt. Het testmateriaal wordt dagelijks meerdere keren vanuit de Groningse locaties naar Baarn gereden, waarna het op transport gaat naar het lab in Keulen. Nu reizigers die naar Nederland willen ook een negatieve coronatest nodig hebben, springt het bedrijf ook in dat gat. In elk geval op Curaçao, waar net drie testlocaties zijn opgetuigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen