Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum: Een ware massabeweging

Een blik op de tentoongestelde objecten van de expositie Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum.

Als de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum één ding duidelijk maakt, is het dat de Vrouwenbeweging een ware massabeweging was.

Het meest onderbelichte verhaal in de strijd voor algemeen kiesrecht, zo noemt RUG-hoogleraar moderne geschiedenis Mineke Bosch de strijd om het vrouwenkiesrecht. Zij protesteerde dan ook, samen met onder meer Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, tegen de aanvankelijke plannen om honderd jaar algemeen kiesrecht in 2017 al te vieren. Het kiesrecht van 1917 gold immers alleen voor mannen. Bosch: „Vrouwen waren pas twee jaar na de mannen aan de beurt, na een langdurige strijd. Dát verhaal willen wij vertellen.”

De vrouwen kregen gelijk; 2019 werd - en is - het jaar waarin Nederland een eeuw kiesrecht viert. Met Groningen als middelpunt en de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht als een van de hoogtepunten. De expositie is vanaf zaterdag tot en met 15 september te zien in het Groninger Museum.

Zeggingskracht

Bosch wijdde een - nog te verschijnen boek - boek aan de Vrouwenbeweging en zette met conservator Egge Knol de tentoonstelling op poten. Knol: „De vraag was: hoe vertaal je zal deze informatie naar een expositie? Is er voldoende materiaal met de gewenste zeggingskracht?”

Zijn antwoord: absoluut. „Van meet af aan had ik het gevoel: hier zit allerlei interessants tussen.” Neem de veertien vaandels van de diverse plaatselijke afdelingen van de Vereenigingen voor Vrouwenkiesrecht die zijn teruggevonden de muren zullen sieren, evenals portretten van een deel van de voorvechters van de beweging.

Gender op de kaart

Onder hen natuurlijk boegbeelden Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker. Maar het verhaal behelst veel meer, benadrukt Bosch: „Zo’n 35.000 vrouwen uit heel Nederland sloten zich bij de beweging aan: het was een moderne massabeweging die met een goede, uitgekiende strategie, gender op de kaart zette.”

Pronkstuk is het originele voorstel tot wijziging van de Kieswet. De bladzijde heeft een eigen zaal gekregen en ligt op een fluwelen kussentje onder een stolp. Knol: „Uiteindelijk is het één artikel waarin staat dat op drie plaatsen in de Kieswet het woord ‘man’ moet worden doorgestreept.”

De officiële aftrap en landelijke viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht vindt plaats op 9 mei. Dan is er in het Groninger Museum een gratis manifestatie.

menu