Strijd om aanleg snel internet

Groningen dreigt voor snel internet een miljoenensubsidie te geven die niet het gebruik van het toekomstbestendige glasvezel garandeert.

Een brede coalitie van lokale initiatiefgroepen, gemeenten en wetenschappers betreurt dat en voerde gisteren overleg in Zuidhorn. Aangemoedigd door vakmensen uit het onderwijs, de zorg en de landbouw, die vrezen dat Groningen op het platteland niet het best denkbare en beschikbare netwerk krijgt.

In Zuidhorn draaide het om de vraag hoe de provincie, de Economic Board en de Nationaal Coördinator Groningen die 5 oktober een krediet- en subsidieregeling van 40 miljoen euro openstellen, kunnen worden behoed voor een zware miskleun.

Glasvezel-alternatief

Volgens de aanwezige partijen is de kans groot dat bij de aanbesteding een bedrijf als KPN of Ziggo het hoogste scoort, tientallen miljoenen incasseert, maar dat de inwoners digitaal niet het beste krijgen wat er is.

Stichting Breedband Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum), Initiatief De Marne, Initiatiefgroep Glasvezel Middagh (Winsum), Coöperatie HumsterNet (Zuidhorn) willen dat voorkomen en stellen de provincie een ‘glasvezel-alternatief’ voor. In samenspraak met de gemeenten Leek, Grootegast, Oldambt, Vlagtwedde en Zuidhorn, werden technische en financiële zaken op een rij gezet. Betrokken zijn ook Dirk Strijker (hoogleraar plattelandsontwikkeling RUG), Bettina Brock (hoogleraar bevolkingsdaling, RUG) en Koen Salemink (onderzoeker digitale toegang platteland RUG).

Ruggengraat van glasvezel

Volgens deze maatschappelijke en bestuurlijke coalitie is het probleem dat er in Groningen wel glasvezel ligt, maar dat bewoners daar lang niet altijd bij kunnen. Daarom wordt voorgesteld tussen alle buitengebieden en het Zernike Complex de nog nog ontbrekende ‘glasvezel ruggengraat’ aan te leggen.

Deze rijgt de buitengebieden aan elkaar, zodat niet ieder gebiedje een eigen route naar Zernike hoeft te vinden. De organisatie die deze ‘ruggengraat’ opzet en onderhoudt, borgt ook de open toegang tot de glasvezelnetten in de buitengebieden. De provincie kan door aandelen te kopen in deze organisatie de investering mogelijk maken. De lokale initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat met deze regionale krachtenbundeling gewerkt wordt aan een krachtiger Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.