Strijd om hoekpand Stad barst los

Drie ontwikkelaars gaan de strijd met elkaar aan om het hoekpand van de oostwand aan de grote Markt te mogen bouwen. Groningers kunnen stemmen op de drie ontwerpen.

Nu staat er nog een roze geverfd oud pand, over pakweg twee jaar moet er een splinternieuw gebouw op de hoek van de oostwand staan. Een belangrijke plek voor de stad waar het uitgaansgebied, de Grote Markt en het winkelgebied samenkomen. Drie ontwikkelaars maakten een plan.

Horeca, appartementen en bierbrouwerij

Mensenborgh werkt samen met architect Powerhouse Company. De combinatie ziet een pand met een open karakter voor zich met op de begane grond horeca. Er komt onder meer plek voor een bierbrouwerij. Kenmerkend voor de begane grond zijn de bogen die toegang tot het pand verschaffen. De pui kan helemaal open, waardoor mensen makkelijk door het pand kunnen lopen richting de Nieuwe Markt die ontstaat voor het Groninger Forum.

Opvallend: de eerste twee tot drie meter van de vloer bestaat uit de kenmerkende gele steentjes die in de Groninger binnenstad liggen. ,,Je merkt bijna niet dat je binnenstapt’’, zegt architect Stefan Prins van powerhouse Company. Op de verdiepingen boven het horecadeel komen 25 koopappartementen van 60 tot 150 vierkante meter. Bovenop zit een dakterras met een overkapping en een wand van glas. Alles kan open en dicht, zodat het terras het hele jaar te gebruiken is.

Merckt voor de aanpassingen

Foodcourt en huurwoningen

Vastgoud maakte een ontwerp met architect Monadnock. Op de begane grond komt in het plan een zogeheten foodcourt. ,,Met restaurants uit allerlei verschillende disciplines’’, zegt Harm de Vries van Vastgoud. Op de verdiepingen erboven komen huurwoningen, variërend in oppervlakte van 50 tot120 vierkante meter. Het ontwerp oogt het strakste van de drie. De Vries is blij met de klus: ,,Een mooie uitdaging. Hoe vaak krijg je de kans te bouwen aan de Grote Markt?’’

PME/Vastgoud - Oosterling


Winkelen in het groen

Het plan van NESK dat samenwerkt met AchterboschZantmann architecten valt op door het vele groen. De naam Groenn van het project verwijst naar Grunn. De gevel van het pand wordt helemaal begroeid. Een irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten gevoed blijven. ,,Twee prachtige bomen zijn op de plek van het gebouw verdwenen. Wij brengen groen terug’’, zegt architect Bart Zantman.

Op de begane grond is ruimte voor horeca en aan de kant van het naastgelegen toekomstige hotel is winkelruimte ingetekend. Boven komen huurappartementen van 50 tot 100 vierkante meter. Het dak wordt gebruikt voor zonnepanelen.

NESK - GROENN

Alle Groningers kunnen vanaf nu stemmen over de architectuur van het gebouw. Hun mening telt net zo zwaar als die van een vakjury. De jury oordeelt daarnaast ook nog over onderdelen als bouwlogistiek en duurzaamheid. Stemmen kan hier. Eind deze maand wordt bekend wat dat heeft opgeleverd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.