Strijd openingstijden Paddepoel duurt voort

De onenigheid rond de verplichte zondagsopening in Winkelcentrum Paddepoel eindigt niet met het donderdag uitgegeven vonnis van de Groninger rechtbank.

Primera-eigenaar Gerard Platjouw gaat in hoger beroep. ,,We gaan het vonnis bestuderen, want we zien veel hiaten”, zegt Platjouw. ,,Wij hebben aangetoond dat de zondagsopenstelling zonder goed overleg met de winkeliers is doorgevoerd. De rechtbank is daar zo overheen gewalst.” Platjouw werd door pandeigenaar Paul Beeres voor de rechter gedaagd, omdat hij opgelegde boetesvoor het gesloten houden van zijn winkel op zondag niet betaalde. De rechter besloot dat de boetes, in totaal 10.500 euro, terecht zijn opgelegd.

28.000 euro boete

Platjouw is niet de enige die ’s zondags gesloten blijft. Voor veel zelfstandige ondernemers is zondagsopenstelling niet rendabel vanwege lagere omzet en hoge personeelskosten. De rechterlijke uitspraak verplicht hen nu open te zijn.

Winkels die zich niet aan de openingstijden houden krijgen een boete van 500 euro per overtreding. Volgens de rechter mag dit bedrag oplopen tot maximaal 10.000 euro. Het maximum geldt niet voor boetes die vóór het vonnis opgelopen zijn.

,,Als ik in hoger beroep ook in het ongelijk word gesteld, dan is mijn winkel failliet”, zegt Platjouw. ,,Met terugwerkende kracht ontvang ik nog boetes van februari tot nu. In totaal gaat het om een bedrag van rond de 28.000 euro.”

Noodzakelijk

De boetes worden opgelegd door de Vereniging van Eigenaren (VvE), die openingstijden in het huishoudelijk regelement heeft opgenomen. Hoewel aanpassingen in samenspraak met winkeliers worden doorgevoerd, worden deze volgens meerdere winkeliers vooral bepaald door de VvE. Veel winkeliers zijn daarom verbaasd over het vonnis. De angst heerst dat openingstijden nog verder verruimd zullen worden, ten koste van de zelfstandige ondernemers. Zij zouden het liefst dezelfde regeling als in de Groningse binnenstad zien. Daar ligt het besluit al dan niet op zondag open te zijn, bij de ondernemer zelf.

In een schriftelijke reactie laat Beeres, tevens bestuurslid van de VvE, weten het goed te vinden dat de rechter ‘misvattingen’ rond de ontwikkeling van het winkelcentrum heeft weggenomen. Hij benadrukt dat veranderingen noodzakelijk zijn. ‘Innovatie, focus en aanpassingsvermogen zijn onontbeerlijk voor het voor de consument aantrekkelijk houden van Winkelcentrum Paddepoel’, schrijft Beeres.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.