Strijd tussen tegenstanders windmolens en windboeren verhardt zich

De strijd tussen windboeren en tegenstanders van windparken in Groningen en Drenthe verhardt zich.

Landbouwers die betrokken zijn bij de windmolenparken, rijden met metaaldetectoren op hun tractoren rond om in het veld tijdig objecten met ijzeren pinnen te ontdekken.

Windmolen terreur moeilijk te stoppen
Lees verder

De objecten worden door tegenstanders geplaatst om de machines te saboteren. Dit gebeurde de afgelopen maanden vaker. Officier van Justitie Pieter van Rest zegt dat er bij het Openbaar Ministerie negen meldingen zijn gedaan van incidenten rondom de windmolenproblematiek.

Beton in plastic, purschuim in machines

In augustus 2016 werden in Meeden op akkers tientallen conservenblikken met in beton gegoten ijzeren pinnen gevonden. Het OM kent een geval waarbij de sproeimachine van een agrariër, betrokken bij een windmolenpark, is vernield door er purschuim in te spuiten. Daarna vonden ze betonblokken. Gegoten in plastic bekertjes, zonder ijzer. Volgens Van Rest is dat een bewuste poging anderen kwaad te doen.

'Vernielingen en bedreigingen worden niet getolereerd'

Nu de bouw van windmolens aanstaande is, lijkt de strijd tussen voor- en tegenstanders op te laaien. ,,Je mag overal tegen zijn, maar vernielingen en dreigbrieven worden niet getolereerd’’, zegt Van Rest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.