Strijdplan tegen homo-discriminatie

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen, politie en COC hebben een actieplan opgesteld om iets te doen aan de onveiligheidsgevoelens van homo’s en lesbiennes.

De verschillende partijen gingen maandag met elkaar om tafel na de mishandeling van twee lesbische vrouwen in het centrum van Groningen. De vrouwen werden begin deze maand in elkaar geslagen toen ze arm in arm een kroeg verlieten.

Onveilig

Homobelangenorganisatie COC verklaarde na het voorval dat homo’s en lesbiennes zich onveilig voelen in de stad Groningen. Zij krijgen volgens de belangenorganisatie geregeld te maken met homodiscriminatie.

,,Vooral op de zaterdagavond hangt er een grimmige sfeer in de stad’’, zegt COC-voorzitter Jantine Doornbos. ,,En dan in het bijzonder rond homocafé De Kast.’’ Burgemeester Den Oudsten heeft het COC gevraagd een enquête te houden om dit onveilige gevoel in kaart te brengen.

Maatregelen

Den Oudsten neemt het geweld tegen de vrouwen hoog op. ,,Dit past niet in een stad als Groningen, waar we trots zijn op minderheden. Dit accepteren en tolereren we niet.’’

Er wordt nu onderzocht of er betere camera’s in het uitgaansgebied kunnen komen. Datzelfde geldt voor straatverlichting. De politie gaat een protocol opstellen om discriminatie in welke vorm dan ook tijdens het uitgaan adequater aan te pakken. Ook wordt gepoogd meer mensen die slachtoffer zijn van discriminatie aangifte te laten doen. Volgens het COC doet slechts een klein deel van de gediscrimineerde homo’s en lesbiennes aangifte, omdat ze twijfelen of de melding iets uithaalt. De politie wil de drempel om aangifte te doen verlagen.

Doornbos: ,,Geweldig om te zien hoe serieus de burgemeester en politie de zaak nemen. Er worden maatregelen genomen om uitgaan voor iedereen weer plezierig en veilig te maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.