Met het overlijden van Liefke Munneke uit Krewerd verliest Groningen een strijdster van het eerste uur aan het aardbevingsfront.

Liefke Munneke-Bos overleed op 17 april na een slopend ziekbed aan alvleeskanker, een maand voor ze 65 jaar zou worden. Ze is donderdag gecremeerd in besloten kring. Vanwege de coronaregels konden haar vele vrienden in de aardbevingsregio de uitvaart niet bijwonen, maar condoleances stromen uit het hele land binnen.

‘Liefke streed met hart en ziel voor de Groningse zaak’

‘Wat een triest bericht’, tweet onder andere PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ‘Liefke streed met hart en ziel voor de Groningse zaak’. Ook zijn SP-collega Sandra Beckerman postte een warme afscheidsbrief op Twitter: ‘Er was een tijd dat ik me niet dagelijks bezighield met de ramp aangericht in Groningen. En toen kwam jij...’

Ook John M. Lanting, de oud-voorman van actieplatform Schokkend Groningen die het aardbevingsgebied verruilde voor Hongarije, reageert op het overlijden van zijn mede-strijdster: ‘Een lieve, sterke, dappere en strijdvaardige vrouw’.

Onvermoeibare strijders voor schadeherstel en versterking

Vanaf de allereerste echt zware aardbeving in Groningen, de ‘klap van Huizinge’ in 2012, streed Liefke Munneke samen met haar man Jan voor schadeherstel en versterking. En niet alleen voor hun eigen, zwaargehavende boerderij ‘t Noorn in Krewerd. Bijna tien jaar lang waren de Munnekes onvermoeibare voortrekkers in de strijd voor de Groningse zaak.

Kamerdebatten, Statenvergaderingen, rechtszaken, informatiebijeenkomsten en protestacties: ze waren overal waar de belangen van de regio in het geding waren. Gedreven door hun gedeelde passie voor het Groningerland, en met een scherp oog en oor voor de ingewikkelde maar relevante details. Er zijn weinig Groningers met meer parate kennis van het aardgasdossier.

Helder en scherp, maar ook altijd vriendelijk en voorkomend

Als Mark Rutte of andere bewindslieden op werkbezoek naar de provincie kwamen, sprong Liefke ze voor de borst om de zaak te bepleiten. Helder, scherp en ter zake kundig, maar ook altijd kalm, vriendelijk en voorkomend. Hoe hoog de frustratie en emoties in de loop der jaren ook opliepen over de stroperige strijd.

,,Als gedupeerde ben je het verdienmodel’’, zei Liefke daar in 2019 over in de serie ‘Ik Wacht’ in Dagblad van het Noorden . ,,Op al die kantoren die voor de mijnbouwschade zijn opgetuigd – van CVW, NCG tot TCMG – werken honderden mensen. Tel daar het legertje aan zzp-taxateurs en ‘schade-experts’ bij op en je zit zo op een man of duizend die de kost verdienen in ‘het systeem’. Het CVW heeft jaren miljoenen winst gemaakt, maar gedupeerden blijven zitten met een beschadigd en onveilig huis.’’

Week voor overlijden alsnog akkoord over eigen schadedossier na bemiddeling burgemeester

Dat gold ook bijna tien jaar lang voor hun boerderij in Krewerd, waar Liefke opgroeide en die sinds 1909 in haar familie is maar die ze in 2014 moesten verruilen voor een flatje in Appingedam omdat het er niet meer veilig was. Bij het interview zat het schadedossier nog muurvast. Daar kwam pas verandering in toen burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta in oktober vorig jaar het voortouw nam in de onderhandelingen met de Nationaal Coördinator Groningen.

De gesprekken waren al in gang gezet, toen in december de fatale diagnose kwam. Onlangs bereikte Beukema overeenstemming over de sloop en nieuwbouw van het uit 1937 daterende voorhuis. Twee weken geleden volgde een principe-akkoord over de versterking van de monumentale schuur en achterhuis uit 1873. Het eerste werk kan al binnen een paar maanden beginnen.

‘Diep tragisch als je weet dat je het eind van proces niet meer gaat meemaken’

Dat nieuws heeft ze nog meegekregen, zegt Beukema. ,,Ze belde om te zeggen dat ze er blij mee was. Een emotioneel gesprek. Het is natuurlijk diep tragisch als je in de slotfase van zo’n eindeloos traject zit en dan te horen krijgt dat je het niet meer zult meemaken dat alles achter de rug is. Maar ze was erg content dat er een akkoord ligt en vooral dat haar man er niet alleen mee achter blijft.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen