Stripmuseum exposeert werk puzzel- en stripmaker Jan van Haasteren

Het oeuvre van striptekenaar Jan van Haasteren (1936), onder meer bekend van de grote Jumbo-puzzels, staat de komende periode centraal in een overzichtstentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum.

Nadat Van Haasteren aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam gestudeerd had, werkte hij van1962 tot 1966 bij de Toonder Studio’s. In die jaren leverde hij onder andere bijdrages aan strips als Tom Poes en Hiawatha . Later maakte hij strips als Bartje en Opa, Sjaak en Oom George en Erik en Opa.

Veel mensen kennen Van Haasterens tekenstijl echter het best van zijn, steevast druk bevolkte, puzzels, die iedere keer een andere locatie in beeld brengen, van chaotische kruispunten tot aan kastelen die tot een majestueus strijdtoneel verworden zijn. Voor die reeks, uitgegeven door Koninklijke Jumbo, vervaardigde Van Haasteren door de jaren heen meer dan honderd puzzelprenten.

Naast vele originele tekeningen en schetsen wordt ook aantal in elkaar gezette puzzels getoond. De expositie loopt van 18 juni t/m 31 oktober.

menu