Strontrace en natuurontwikkeling op Tjalkendag in Zoutkamp

Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig houden zaterdag 24 maart hun jaarlijkse Tjalkendag in Zoutkamp.

De Tjalkendag vindt plaats aan boord van het verenigingsschip Terra Nova aan de Reitdiepskade in Zoutkamp. Een prachtige zogenaamde Luxe motor met Kempische maten, 50 meter lang en gebouwd in 1929.

Historische schepen

Behalve de Terra Nova komt die dag een tiental historische schepen van verenigingsleden naar Zoutkamp. De bruggen in het Reitdiep worden op de zondag ná de Tjalkendag speciaal voor de Groningse deelnemers gedraaid.

Jaap Kloosterhuis

In het ochtendprogramma van de Tjalkendag spreekt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer over natuur(ontwikkelingen) in ‘zijn’ Lauwersmeergebied. Een ruig vaargebied dat tot 1969 nog een stuk Waddenzee was. Met riet, eilanden, Schotse hooglanders, konikpaarden, vossen en vogels, vogels en nog eens vogels.

Strontrace

Skûtsjeschipper Johannes Hobma en zeevaartschooldirecteur Arjen Mintjens vertellen over de Strontrace: de roemruchte wedstrijd-zonder-motor voor oude vrachtschepen van Workum naar Warmond en terug, die dit jaar voor de vijfenveertigste keer wordt gevaren.

Rondleiding

In de middag is er een rondleiding in het Visserijmuseum en een rondrit per historische bus door het Reitdiepdal met Pieter van Dijk, kenner van het Groningse Hogeland, als gids.

Bezoekers van de Tjalkendag wordt gevraagd zich van te voren op te geven via tjalkendag@lvbhb.nl De kosten van deelname en lunch zijn vijftien euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.