Strukton, Mobilis en BAM aan de slag met ‘stroomsnelweg’ tussen Eemshaven en Vierverlaten

Het civiele werk voor de 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten is door TenneT gegund aan BAM Infra Nederland en een consortium van Mobilis en Strukton Civiel. Ze beginnen naar verwachting in maart 2020.

De aannemers voeren ieder de helft van het werk uit. BAM doet het traject ten westen van het Boterdiep, van Vierverlaten bij Hoogkerk, tot Bedum en Mobilis/Strukton ten oosten van het kanaal, van Bedum tot de Eemshaven.

Het gaat om het aanleggen van werkwegen, werkterreinen en mastfunderingen voor de honderdtwintig hoogspanningsmasten, alsmede het herstel van de grond na de ingebruikname van de ‘stroomsnelweg’.

Eemshaven energieknooppunt

De Eemshaven wordt steeds belangrijker als energieknooppunt, met de energiecentrales en zonne- en windparken. Ook komen de transportlijnen uit Denemarken en Noorwegen er aan land. De huidige 220 kV hoogspanningsverbinding, die er sinds de jaren zeventig staat, voldoet al een tijdje niet meer.

Om het capaciteitsprobleem tot de ingebruikname van de 380 kV-lijn op te lossen is er inmiddels een noodverbinding bij Meeden. De aanleg van de veertig kilometer lange hoogspanningsverbinding start in het voorjaar van 2020. De stroomsnelweg moet in 2023 operationeel zijn.

Grootste meterkast van Nederland

Energietransporteur TenneT is al begonnen met het uitbreiden van hoogspanningsstation Vierverlaten tot de ‘grootste meterkast’ van Nederland. Dat wordt uitgevoerd door SPIE. Het bouwbedrijf verzorgt ook de stroomdraden voor de verbinding. De traditionele masten worden vervangen door Wintrackmasten met vier circuits. TenneT verwacht de opdracht tot productie, levering en plaatsing binnenkort te gunnen.

De realisatie van de masten was aanvankelijk gegeven aan Heijmans-Europoles, maar die werd in oktober 2018 aan de kant geschoven. De bouwcombinatie kwam volgens TenneT de contractuele verplichtingen niet na.

Gordijn van draden door kwetsbare natuur

De 380 kV-stroomlijn zou aanvankelijk in 2021 in gebruik worden genomen. De aanleg liep vertraging op vanwege bezwaren vanuit de regio. Gebiedsorganisaties en burgerwerkgroepen stapten in 2018 naar de Raad van State, die pas halverwege vorig jaar uitspraak deed en oordeelde dat de aanleg, met wat aanpassingen, door kon gaan.

De regio vreest ‘het gordijn aan draden’ door kwetsbare natuur en weidevogelgebied. De circa 20 miljoen aan compensatie wordt gezien als een schijntje, afgezet tegen de desastreuze gevolgen voor landschap en omgeving. Een poging om een deel ondergronds aan te leggen werd door het rijk afgewimpeld.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.