Studenten tussen wal en schip: wel zelf betalen, geen beter onderwijs

De eerste lichting studenten zonder basisbeurs lijkt dubbel de klos. Zij moeten lenen terwijl beloofde investeringen in onderwijs op zich laten wachten.

Die studenten, vinden CDA en PvdA in de Tweede Kamer, zouden compensatie moeten krijgen. De Groningse studentenpartij DAG roept het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op het collegegeld van deze groep te schrappen.

Voorinvestering voor eerste lichting

Het gaat om studenten die tussen 2015 en 2017 zijn gaan studeren. De basisbeurs is in 2015 afgeschaft. Studenten moeten lenen om te studeren maar, zo stelde Den Haag gerust, met de opbrengsten zou wel het onderwijs verbeterd worden.

Er was alleen één probleem. Die opbrengsten kwamen pas in 2018 vrij. De eerste lichting studenten dreigde tussen de wal en het schip te vallen. Daarom sprak de minister af dat de universiteiten en hogescholen uit eigen middelen alvast een voorinvestering zouden doen.

Rekenkamer: weinig van terecht gekomen

Daarvan lijkt weinig te zijn terechtgekomen, concludeerde de Algemene Rekenkamer begin dit jaar. Ook bij de RUG was zeker de helft van de 18 miljoen euro niet te oormerken als extra voorinvestering, want al gepland in de investeringsagenda van 2014. De andere helft ging naar renovatie van de UB, daarvan kon de Rekenkamer niet vaststellen of het ging om een voorinvestering.

De Groningse studentenbeweging DAG concludeerde deze week uit eigen onderzoek zelfs dat de RUG geen cent extra heeft uitgetrokken. Ook de renovatie van de UB was al gepland en is niet als voorinvestering versneld of uitgebreid. Geen éxtra investering dus.

Gehouden aan afspraken VSNU en minister

De Rijksuniversiteit Groningen bestrijdt die conclusies. De universiteit heeft zich gehouden aan afspraken die de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) destijds heeft gemaakt met de minister.

Over die afspraken ging het woensdagavond ook in de Tweede Kamer. De nieuwe minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven zei daar dat duidelijke, controleerbare afspraken over de voorinvesteringen niet zijn gemaakt en dat het daarom lastig is instellingen daarop af te rekenen. De kamer stemt dinsdag over een motie van CDA en PvdA om te eisen dat investeringen in onderwijs alsnog worden gedaan.

Studenten zijn de dupe

Ook DAG wil compensatie voor studenten en zette de discussie donderdag voort in de Groningse universiteitsraad. RUG-bestuurder Jan de Jeu stelde dat niets geheimzinnigs is gebeurd en de investeringen openlijk zijn besproken. Hoe dan ook, vindt studentenpartij Lijst Calimero die zich achter DAG schaart, de studenten zijn de dupe. Of het nou mocht of niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.