Studenten uit Groningen blijven thuiswonen

Eerstejaarsstudenten blijven sinds de invoering van het leenstelsel vaker thuiswonen. Van de in Groningen wonende eerstejaars zat afgelopen studiejaar 73 procent op kamers. Het jaar daarvoor was dat nog 90 procent.

Dat blijkt uit een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Ook landelijk is het aantal uitwonende studenten sterk gedaald: van 28 naar 13 procent. Het afgelopen studiejaar begon de eerste lichting studenten die hun studiefinanciering volledig moeten terugbetalen via het leenstelsel.

,,Blijkbaar kiezen studenten ervoor kosten te besparen’’, zegt Ardin Mourik van het kenniscentrum Kences dat de monitor uitvoert. ,,Dat lijkt me geen goed teken. Het is de vraag in hoeverre ze, als ze thuis moeten blijven wonen, nog vrij zijn in de keuze van hun studie.’’

Omdat Groningen studenten trekt uit het hele land, wonen ze hier vaker op kamers dan in de meeste andere studentensteden. De vrees van de Rijksuniversiteit Groningen is dat het aantal studenten in Groningen door het leenstelsel zal afnemen, omdat de afstand tussen Groningen en thuis voor veel studenten te groot is.

Vorig jaar daalde het aantal eerstejaars in Groningen met 10 procent. Voor dit studiejaar zijn nog geen cijfers bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.