Studentenvereniging Albertus zwijgt over veranderingen

Wat doet Albertus Magnus? Dat is de vraag. Gaat de studentenvereniging mee met Vindicat in het veranderingsproces of houdt Albertus de deur gesloten?

Mishandeling, schokkende ontgroeningsfoto’s, een bangalijst van nieuwe studentes. Na de incidenten in augustus en september vorig jaar doorloopt studentenvereniging Vindicat een proces van ‘kritische zelfreflectie’, opgelegd door Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en de gemeente.

Vindicat is als eerste aan de beurt, maar als het aan de instellingen ligt zullen andere verenigingen volgen. Alle pijlen zijn gericht op Vindicat, maar die schokkende foto’s waren ook afkomstig van Albertus Magnus. In het verleden zijn er ook bij Albertus incidenten geweest tijdens ontgroeningen.

Intern onderzoek

Albertus is in oktober benaderd om in dit proces meteen mee te doen met Vindicat, maar heeft besloten eerst een eigen intern onderzoek te doen. Albertus geeft geen commentaar op de vraag of de vereniging uiteindelijk wél die cultuurverandering in wil gaan. Ook over het eigen onderzoek doet Albertus geen mededelingen.

Of Albertus verplicht zal worden mee te doen is nog niet duidelijk. ,,Een accreditatieproces als dit kun je alleen goed doen als de vereniging het zelf wil’’, zegt Elmer Sterken donderdag in de universiteitsraad. Wel vindt het de verantwoordelijkheid van de universiteit om in te grijpen als het niet goed gaat bij verenigingen.

,,Het zal de lakmoesproef zijn van dit accreditatiesysteem’’, stelt universiteitsraadslid Antoon de Baets. ,,Gaat Albertus meedoen of niet?’’

Veranderingen

Vindicat moet begin maart klaar zijn met de zelfreflectie. Een commissie onder leiding van Martin Sitalsing oordeelt dan of het voldoende is. Sitalsing: ,,Vindicat stelt zich tot nu toe open en kwetsbaar op en durft de vinger op de zere plek te leggen.’’

Het universiteitsbestuur wil van de commissie advies over welke verenigingen daarna aan de beurt zijn. In oktober betreurde het bestuur dat Albertus niet meteen instapte, zo blijkt uit stukken. Nu vindt rector Elmer Sterken het ‘wel prima’ dat de commissie zich eerst concentreert op Vindicat. Sterken: ,,Ik wacht het advies voor het vervolg af en verwacht dat de naam Albertus dan valt.’’

menu