Studentenvereniging Bernlef baalt van 'trieste' bekladding (maar het pand in Groningen is inmiddels weer schoon)

De schoonmaker aan het werk. FOTO BERNLEF

Een week vol verbroedering eindigde voor de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen met een domper. Hun pand werd beklad met anti-Friese leuzen. ,,Het is een trieste actie.’’

Donderdagochtend om 9 uur ontdekten leden van de vereniging het vandalisme. ‘Fuck jullie’ en ‘fuck alle Friezen’ waren weinig flatteuze leuzen die pontificaal op het pand van Bernlef waren gekalkt. Ook was de afkorting ‘FCG’ (FC Groningen) te lezen. Het is nog niet duidelijk wie er achter de actie zit.

Er hangen ook geen camera’s bij het pand, zegt bestuurslid Marly Visser namens Bernlef. ,,Wij hebben wel aangifte gedaan bij de politie en die hebben het nu in behandeling."

De bekladding valt Bernlef rauw op het dak, want van een verhitte vete tussen Friezen en Groningers was deze week amper iets te merken. Dinsdag verzamelden tientallen mensen zich bij de Martinitoren toen daar het Friese volkslied werd gespeeld. Bernlef haalde deze week nog enkele duizenden euro’s op voor de Groninger voedselbank.

,,Dit is een trieste actie’’, zegt Visser. ,,We hadden het niet verwacht, want het was dinsdag heel mooi en iedereen applaudisseerde. Er was verbroedering en wij zagen het niet aankomen. Er was niets aan de hand."

Pand weer schoon

Even was de studentenvereniging bang dat de leuzen nog dagen - vanwege kerst - op het pand zouden staan. De gemeente Groningen bood donderdagmiddag al snel de helpende hand. De leuzen zijn zo goed als verwijderd met een speciaal schoonmaakmiddel en een hogedrukspuit. ,,We hadden het zelf ook al gebrobeerd, maar dat is mislukt."

De buitenkant van het pand van Bernlef bestaat voor een groot deel uit hout en dat is door het schoonmaken wel beschadigd. Volgend jaar gaan de studenten hun gevel opnieuw verven.


loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen