Studentenvereniging op het matje na incident tijdens introductie

In de introductieperiode van 2017 hebben ouderejaars studenten zich tijdens een kamp zo misdragen dat de verantwoordelijke vereniging op het matje is geroepen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Adviescommissie Introductietijden (ACI). Bij de commissie worden incidenten tijdens de introductie gemeld. Die meldingen zijn vertrouwelijk, om welke vereniging het gaat en wat er precies is gebeurd wil de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) niet bekend maken.

Direct na afloop van de introductie meldde de RUG dat er dit jaar geen incidenten waren geweest. Deze klacht, afkomstig van ouders, is later bij de ACI binnengekomen.

Wangedrag van ouderejaars

De ACI spreekt in het jaarverslag van ‘wangedrag van ouderejaars tijdens een introductiekamp’. Het bestuur van de vereniging is dringend verzocht om deel te nemen aan de accreditatieprocedure zoals studentencorps Vindicat dat vorig jaar heeft doorlopen. Daarvoor moet een ‘kritische zelfreflectie annex verbeterplan’ worden opgesteld.

Over deelname aan die procedure wordt nog met de verantwoordelijke vereniging gesproken. Gezelligheidsvereniging Albertus, roeivereniging Aegir, voetbalvereniging Knickerbockers en christelijke studentenvereniging Navigators zijn dit jaar al begonnen aan het accreditatieproces.

Meer meldingen dan in 2016

Behalve dit incident heeft de ACI nog acht meldingen ontvangen. Bij zeven daarvan was medische hulp nodig omdat iemand per ongeluk was gevallen of gewond geraakt. Het andere geval ging om een meningsverschil, waarbij een vertrouwenspersoon werd ingeschakeld.

Het aantal meldingen is hoger dan in 2016, volgens de ACI komt dat omdat is verzocht in geval van twijfel of bij het inschakelen van medische hulp altijd de ACI te informeren.

‘Bewustzijn is vergroot’

Het bestuur van de RUG is tevreden dat meer studentenorganisaties gebruik maken van de ACI en benadrukt dat de nieuwe gedragscode voor de introductie door zeventig organisaties is ondertekend. ,,Het bewustzijn is echt vergroot’’, aldus de woordvoerder.

menu