Studie naar fietsdeelproject in Groningen

Stad en provincie Groningen gaan met studenten van de Hanzehogeschool ‘meekijken’ naar de mogelijkheden voor een fietsdeelproject in de stad: BikeShare050.

Twaalf studenten hielden zich er dit jaar mee bezig en denken dat er goede mogelijkheden voor zijn. ,,We zetten het onderzoek samen voort. Ook Groningen Bereikbaar en Werkpro doen mee. Hopelijk komt er een proef’’, zegt Steven de Boer van de Hanzehogeschool. Hij initieerde het project vanuit het studiecentrum voor duurzame mobiliteit van Entrance.

Belangrijk verschil met toeristische fietsdeelprojecten in steden als Antwerpen (foto) en Parijs is dat de studenten geen ingewikkelde en peperdure ‘parkeerrekken’ willen gebruiken. BikeShare050 is bovendien niet alleen bedoeld voor toeristen, maar ook voor Stadjers, studenten en forensen vanaf OV-knooppunten en P+R.

Slimme draadloze techniek, verstopt in het ringslot en een App voor de smart-phone, ‘dragen’het systeem. ,,Je kunt zien waar de dichtstbijzijnde fietsen staan en meteen wegrijden’’, zegt student Max Wilms. De fiets is meteen weer beschikbaar zodra die op slot wordt gezet, tenzij je een langere periode reserveert. Met de App kunnen ook schademeldingen worden gedaan. Ze denken aan abonnementen voor vaste gebruikers (uitgangspunt: 50 euro per jaar) en kortdurende voor toeristen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.