Studieadvies RUG en Hanze in strijd met de wet

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben onterecht negatieve studieadviezen gegeven in het tweede studiejaar.

Het bindend studieadvies (bsa) mag alleen gegeven worden aan het einde van het eerste studiejaar. Als een student onvoldoende presteert kan een onderwijsinstelling hem of haar de deur wijzen.

Regels bindend studieadvies

Veel Nederlandse onderwijsinstellingen, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool, hebben de afgelopen jaren studenten na het tweede jaar nog een negatief advies gegeven, omdat ze hun propedeuse niet in twee jaar hadden afgerond. Deze studenten kregen na het eerste jaar een ‘voorlopig’ positief advies, maar vielen daarna dus alsnog af.

Dat mag niet, oordeelde het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in het voorjaar al. Vorige week schreef minister Jet Bussemaker een brief naar de Tweede Kamer en de onderwijsinstellingen om de regels van de bsa te verduidelijken. Het bindend studieadvies mag maar één keer - en alleen in het eerste jaar - gegeven worden, zo benadrukt zij.

Aanpassing regeling

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) kreeg rond de zeventig meldingen binnen van studenten die onterecht een negatief advies hebben gekregen en daardoor zijn gestopt met hun studie. Hoeveel daarvan uit Groningen komen is nog niet bekend. De LSR is van plan voor deze studenten naar de rechter te stappen.

De RUG en de Hanzehogeschool hebben hun bsa-regeling inmiddels aangepast. ,,De wet- en regelgeving was niet helemaal transparant’’, zegt Steffy Praamstra van de Hanze. ,,Nu houden we ons aan de brief van Bussemaker.’’ Volgens Praamstra zou het bij de Hanze gaan om slechts een paar studenten.

Bezwaar

Ook al hebben instellingen hun regelingen inmiddels aangepast, ze zitten fout omdat ze de wet in het verleden onjuist hebben geïnterpreteerd, vindt de LSR. ,,Studenten hebben mogelijk studievertraging en een studieschuld opgelopen’’, zegt bestuurslid Ardine Siepman. ,,Er moet compensatie voor dat verlies zijn.’’

Studenten die in het tweede studiejaar negatief advies hebben gekregen, kunnen geen bezwaar meer maken, aldus Gernant Deekens van de RUG. ,,Beroep aantekenen moet binnen zes weken. Dat is bij ons de afgelopen jaren nooit gebeurd. Daarom hebben wij ook niet eerder grond gezien om onze regeling aan te passen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.