Studiekeuze maken voor het mbo? Studenten moeten zich vooral online oriënteren

Van massale open dagen is dit jaar geen sprake. Foto: Archief Boudewijn Benting

Jongeren die dit jaar naar het mbo willen, moeten zich grotendeels digitaal op opleidingen oriënteren. In verband met corona vinden geen open dagen of meeloopdagen plaats.

De meeste mbo-scholen geven hun voorlichting in november, december en januari. De bijeenkomsten in november zijn bijna allemaal digitaal.

Op het Drenthe College en Alfa-college kunnen belangstellenden zich opgeven voor zogeheten webinars. Ze krijgen dan online in groepen informatie over een studierichting en over het mbo in het algemeen. Soms kunnen ze via een livechat vragen stellen, en achteraf via Instagram en Facebook. Het Alfa-college houdt ook webinars voor ouders.

Persoonlijke gesprekken

Het Noorderpoort houdt ‘studiekeuze-events’: jongeren kunnen zich aanmelden voor een persoonlijk gesprek van 20 minuten met een docent. ,,Wij zetten in op individuele gesprekken zodat iedereen gerichte vragen kan stellen’’, zegt woordvoerder Mark Timmers.

De opleidingscentra leven in deze coronatijden een beetje bij de dag. ,,Hoe we het in december en eind januari gaan doen, weten we nog niet precies’’, zegt Timmers. ,,We hopen dat jongeren weer fysiek naar voorlichtingsdagen kunnen maar zijn afhankelijk van de landelijke richtlijnen.’’

Op school de sfeer proeven

Het liefst deden de drie mbo’s alles fysiek. ,,Het is belangrijk dat jongeren naar school komen, dat ze de sfeer proeven en met studenten praten die de opleiding al doen ’’, zegt Bert Broekhoven. ,,Bovendien is het mbo, waar theorie en praktijk zijn gekoppeld, heel wat anders dan het vmbo. Als ze in het gebouw zijn, zien ze dat.’’

Groepjes van twaalf personen

Het Drenthe College gaat de komende maanden wel kleine groepsbijeenkomsten houden. Ze heeft toestemming van de Veiligheidsregio. ,,We mogen groepen ontvangen van maximaal zes studenten met elk een ouder. Zij komen naar school, krijgen voorlichting, gaan weer weg en dan komt de volgende groep’’, zegt Broekhoven. Het is niet ideaal maar zo kunnen studenten toch eventjes aan de locatie ruiken.

Het Noorderpoort- en Alfa-college weten nog niet hoe ze het in december en januari gaan doen. Ze hopen op fysieke bijeenkomsten en wachten de landelijke richtlijnen af.

Middelbare scholen overwegen ook digitale voorlichting

De middelbare scholen onderzoeken ook hoe ze hun open dagen in januari vorm kunnen geven. Sommige scholen krijgen jaarlijks duizenden leerlingen over de vloer. De kans dat dat dit jaar kan, is klein. De verwachting is dat zij hun voorlichting voor een groot deel ook digitaal gaan doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu